CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, referandumda Güneydoğu'daki seçmenin oyunun yüzde 65 dolaylarında “Hayır” çıkacağını belirterek, “Bu kadar çok zulmün, bu kadar çok yıkımın yaşandığı bir ortamda ‘biz sandığa gitmeyeceğiz’ ya da ‘evet oyu vereceğiz’ gibi bir tutumu genel olarak beklemek mümkün değil” dedi.

BirGün gazetesinden Meltem Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan (22 Mart 2017) Tanrıkulu'nun açıklamaları şöyle:

"Sandığa gidecekler"

»Referandum sürecinde seçmenle temas kurmak üzere Batman, Siirt ve Diyarbakır’a gittiniz. Bu illerden edindiğiniz izlenimleri aktarır mısınız?

Bölge dışından bakan insanların kafasında sürekli “Acaba Kürtler ne yapacaklar” şeklinde bir soru işareti var. Her şeyden önce şunu bilmek gerekiyor, Kürt seçmen esas itibariyle Türkiye’nin en politik seçmenidir. Hatta bu kadar politik yurttaş topluluğunu dünyada bulmak zordur. Peki neden 7’den 70’e herkes politiktir; çünkü 40 yıldır dayak yiyorlar. Bu politik ortamın içinde doğuyorlar ve kuşaklarca devam ediyor. Dolayısıyla bu kadar çok zulmün, bu kadar çok yıkımın yaşandığı bir ortamda “Biz sandığa gitmeyeceğiz” ya da “Evet vereceğiz” gibi bir tutumu genel olarak beklemek mümkün değil.
Siyasal çizgi olarak farklı görüşleri temsil eden ve boykot çağrısı yapan partiler tabii ki var ama ben bu çağrının yeterli karşılık bulmayacağına inanıyorum. Muhafazakâr Kürtler dışında “evet”çiler yok denecek kadar az. Muhafazakâr Kürtler içinde de “Bu referandum neden şimdi yapılıyor” sorusunu soranların sayısı az değil. Ama en önemlisi, Kürt seçmen, bu halkoylamasının sıradan bir halk oylamasından daha öte bir anlamı olduğunun farkında.

»Batıdaki seçmende, referandum yaklaştıkça sansasyonel bir şey olur mu kaygısı var. Orda durum nedir?
Bölge halkı için bundan daha büyük yıkım olamaz. Ama 7 Haziran’dan sonra bölgede gelişen ve hiçbir biçimde tasvip etmedikleri hendeklere, çatışmalara karşı büyük bir tepki var. Onun iktidarın elini nasıl güçlendirdiğini biliyorlar ve şu an itibariyle hiçbir çatışma olmamasını istiyorlar. O nedenle, Türkiye’nin bu meselesini eskiden yüksek sesle söylemeyen yurttaşların şimdi yüksel sesle söylediği günleri yaşıyoruz.

»Öyleyse bir tahmin yürütün, Kürtler’den ne kadar hayır çıkar?
Oyların büyük çoğunluğu da şehir merkezlerinde. Eğer çok çok büyük bir baskı kurulmazsa en az yüzde 65 oranında hayır çıkar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr