CHP'li Sezgin Tanrıkulu, 'FETÖ' ve 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan Meclis Araştırma Komisyonunda divan üyelerinin hepsinin AKP'li olmasına tepki gösterdi. Tanrıkulu "AKP, ısrarla başkanlık divanını kendi üyelerinden seçti. Bu darbeye karşı oluşturulan birliğe ve karşı tutuma aykırı bir tutum olmuştur. Ve iyi bir başlangıç olmamıştır. Parlamentonun bu darbe girişiminin arkasındaki nedenleri birlikte diğer siyasi partilerle beraber araştırma konusundaki çekinceleri ortaya çıkmıştır AKP'nin dün ki tartışmalarla" dedi.

Tanrıkulu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sezgin Tanrıkulu, Temmuz darbe girişimini araştırmak için kurulan ve ilk toplantı dün akşam yapılan Meclis Araştırma Komisyonunda divanda yer almamasının sorulması üzerine şöyle konuştu:

"16 Temmuz 2016'da parlamento geceden başlamak üzere açık kaldı. Özel oturum yaptı. 4 siyasi parti darbeye karşı ortak bildiriye imza attılar. Yine 4 siyasi partinin verdiği önergeler birleştirilerek TBMM'de darbe girişimiyle bu terör örgütünün faaliyetlerinin tüm yönleriyle araştırılması için bir araştırma komisyonu kuruldu. Dün ilk toplantısı yapıldı. Bizim önerimiz şu oldu: Bu darbe girişimi parlamentoya karşı da yapılmıştır, tüm millete, yurttaşlarımıza karşı yapılmıştır, seçilmiş hükümete karşı yapılmıştır ve parlamento birlikte bir tutum almıştır. Dolayısıyla başkanlık divanının 4 siyasi partiden oluşması lazım. Eğer biz Türkiye'nin içine ve dışına darbeye karşı olmak için bir mesaj vermek istiyorsak sizin çoğunluğunuz var bundan vazgeçin, başkanlık divanını (başkan, başkanvekili, sözcü ve katip) dört siyasi partiden seçelim dedik. Diğer iki siyasi parti de MHP ve HDP'de bu görüşe katkı sundular. Fakat ısrarla AKP, başkanlık divanını kendi üyelerinden seçti. O şekilde divan oluştu. Bu darbeye karşı oluşturulan birliğe ve karşı tutuma aykırı bir tutum olmuştur. Ve iyi bir başlangıç olmamıştır. Ayrıca darbe komisyonu başkanı konusunda da kendisiyle ilgili bir çok iddia olan bir milletvekilinin bu komisyonun başına getirilmesi de en azından şık olmamıştır. Çünkü 9 değerli milletvekili vardı ve hepsi komisyon başkanlığı yapabilirdi."

"AKP'NİN BİRLİKTE MESAJ VERME KONUSUNDA ORTAKLIK İÇİNE GİRMEDİĞİNİ ANLAMIŞ OLDUK"

Tanrıkulu, komisyona çağırılacak kişilerin komisyon başkanı tarafından belirleneceği maddesine de itiraz ettiklerini kaydederek şöyle dedi:

"Dün başkanın önerisiyle gündeme gelen bir karar alındı. Bu karar göre özenle hazırlanmış 5'inci maddesi vardı. Bu maddeye ısrarla itiraz ettik. Sadece CHP değil diğer muhalefet partileri de. O da şu: Komisyona davet edilecek uzmanların ve diğer kişilerin tespiti konusunda başkana bir yetki devri maddesiydi. Kim çağrılacaksa başkan bunu tespit edecek ve çağrılacak. Bu yanlış bir uygulama. Komisyonun yetkisinin başkana devredilmesi, komisyonun baştan görünümünü ve çalışmasını zedelemiştir. Biz itiraz ettik. Komisyon çağrılacak uzmanları, tanıkları ve kişileri tespit eder başkan davet eder dedik. Ancak kabul edilmedi. AKP'nin darbe komisyonu çalışmasıyla ilgili olarak kendisine özel bir gündeminin olduğunu ve diğer muhalefet partilerinin çalışma düzeni, çağrılacak kişiler ve birlikte mesaj verme konusunda bir ortaklık içine girmediğini anlamış olduk."

"AKP'NİN DİĞER SİYASİ PARTİLERLE BERABER DARBE GİRİŞİMİNİN ARKASINDAKİ NEDENLERİ ARAŞTIRMA ÇEKİNCELERİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR"

Tanrıkulu “Bu şekilde komisyon sağlıklı çalışacak mı?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Parlamento 4 siyasi partinin ortak imzasıyla kurulmuş bir komisyon ve kararı var. Seçilmiş 15 üye var, çoğunluk AKP'de. Sadece dışarıya verilecek mesaj bakımından da başkanlık divanında 4 siyasi partinin olması esaslı bir birlikteliği ifade edecekti. Bu görünüm bile tek başına bu komisyonun çalışmaya başlaması bakımından iyi bir görünüm olmamıştır. Israrla AKP'li bazı üyelerin de 5'inci maddedeki bu düzenlemenin yanlış olabileceği konusundaki ısrarına rağmen bu yanlış düzeltilemedi. Şunu örnek diye gösteriyor ki çok yanlış. Geçtiğimiz dönem darbeleri araştırma komisyonu kuruldu ve geçmiş darbeler araştırıldı ki bitmiş sonuçları itibariyle. Ama bu darbe komisyonu farklı. Hala darbenin sonuçları devam ederken bu komisyonun diğerlerinden çalışmasının farklı olması lazım. Yani çağrılacak kişilerin seçimi vereceği misyon bakımından farklı olması lazım. Ama AKP'nin bu komisyon bakımından bu inadı ve direncini anlamak mümkün değil. Parlamentonun bu darbe girişiminin arkasındaki nedenleri birlikte diğer siyasi partilerle beraber araştırma konusundaki çekinceleri ortaya çıkmıştır AKP'nin dün ki tartışmalarla."Kaynak: Cumhuriyet.com.tr