CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Haziran’da vize serbestliği için 9 madde geçirmemiz lazım” diyen ancak, hangi yasalar olacağı konusunda ipucu vermeyen Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “AB istiyor diye fırsatçılık yapmasınlar, öncelikle bu yasaların hangi yasalar olduğunu açıklasınlar, bu süreci muhalefetin değil, AKP’nin tavrı belirler” diye yanıt verdi.

Davutoğlu’nun muhalefet partilerine yaptığı çağrıyı değerlendiren Özel, CHP’nin duracağı noktayı “Vize muafiyetiyle ilgili çok sayıda kanun geçmesi gerekiyorsa, üzerimize düşen sorumluluğumuzu yerine getireceğiz, engelleyici olmayacağız” sözleriyle özetlerken, AKP’ye de önemli mesajlar gönderdi. AKP’nin ortak aklı devreye sokması ve muhalefeti rahatsız edecek adımlardan uzak durması gerektiğini ifade eden Özel, şöyle konuştu:

“Örneğin, 9 kanundan bir tanesi de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. Bu, Türkiye için gecikmiş bir kanun ve düzenlemenin yapılması gerekiyor. 30 maddenin 27 maddesinde sorunumuz yok ama öyle 3 madde var ki... AB istiyor diye önümüze servis edip fırsatçılık yapıyorlar. Kişilerin mezhebini, inancını, cinsel yaşamını, kıyafetini dahi fişlenebilecek veriler arasına alıyorlar.”

AKP’nin AB’nin taleplerini gerekçe göstererek “fırsatçılık” yapmaması gerektiğinin altını çizen Özel, şunları kaydetti: “AB bunu istiyor, siz de tıkayıcı olmayın, yardım edeceksiniz diyerek bir siyasi kurnazlıkla bunun içine Truva atı misali, sarayın veya devlet partisinin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri koyarlarsa, otoriterleşmeyi artıracak, gücü tek bir yerde toplayacak uyanıklıklar peşine düşerlerse kimse kusura bakmasın, vize anlaşması geliyor diye AKP’ye teslim olmayız. Zehir üzerine şeker kaplı düzenlemeleri kabul etmeyiz. Bu 9 kanun, hangi 9 kanun? Bu kanunların kapsamı ne? Oturup konuşmamız lazım.”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr