Erzincan'da İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla dönemin 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve yine o dönem Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu 14 kişi hakkında Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Erzincan Adalet Sarayı'nda görevi başındayken 16 Şubat 2010'da gözaltına alınarak 4 ay tutuklu kalan İlhan Cihaner 18 Haziran 2010'da tahliye edildi.

Erzincan Ergekon davasında gizli tanık olarak yer alanlar hakkında başlatılan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında dava açıldı. Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'yalan tanıklık, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Hakkında yakalama kararı çıkartılan İliç eski savcısı gizli tanık 'Efe' Bayram Bozkurt katılmazken, tutuklu 'Munzur' kod adlı Serkan Zirek ve 'Hazar' kod adlı Ahmet Koç hazır bulundu.

CHP Milletvekili İlhan Cihaner ise görev yaptığı ilde bu kez 'Erzincan Ergenekon' davası nedeniyle bu dosyada şikayetçi sıfatı ile duruşmaya katıldı. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 16 Haziran'a ertelendi.

Dursun Çiçek’in avukatı İrem Çiçek’in de katıldığı duruşmanın ardından CHP İl Başkanlığı binasında bir açıklama yapan İlhan Cihaner, bugünkü duruşmada o süreçte rol alan, aslında çokta büyük aktörler olmayan, bir takım piyonlar hakkında açılmış dava söz konusu olduğunu belirtti. İlhan Cihaner, "Biz umuyoruz ki o davanın asıl sorumluları, asıl büyük beyinlerinin de hesap vereceği günleri Erzincan’da ve Türkiye’nin diğer yerlerinde göreceğiz. Onun için hukuk mücadelesini de sürdüreceğiz. Umuyorum ki burada katledilen, ya da Türkiye’de katledilen adalete yönelik saldırı unsurunun gerçekleştiği bir ilde adaletin gerçekleşmesi içinde en önemli adımlardan biri atılır. Güzel günler göreceğiz hiç kuşkunuz olmasın" diye konuştu.

DAVANIN BEYİNLERİ SİYASİ TAKİPÇİLERİ SORUMLULARI VAR

Davada kaçak aranan ve tutuklu olanların bulunduğunu hatırlatan İlhan Cihaner, bu boyuta düşecek çok insan olacağını düşündüğünü söyledi. Cihaner şöyle devam etti:

"Ben o zaman kehanet demiştim ama azıcık adalete, hukuka inancı kalmış insanların, yanlış anlamasın, cari yargılamaya ilişkin değil, hukuk ve adalet kavramına inancı olan her insanın kestirebileceği bir şeydir. Eninde sonunda bu yaşanacaktı. Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar hızlı döneceğini, gerçekleşeceğini zannetmiyorum. O dönem tuzak, kurgu, kumpas davaları yaşanırken, bunun üzerinden Erzincan’dan siyasi, hukuki, sosyal anlamda nemalananların şimdi bu yaşananlarında yüzlerine vurulma zamanıdır. İş sadece zincirin son halkası piyonu konumundaki 3-5 tane zavallı değil. Kuşkusuz onların hukuki karşılığı verilmelidir. Bir de bu davanın beyinleri, siyasi takipçileri, sorumluları var. Bunun üzerinden ülkedeki dönüşümü sağlayanları var. Onları da unutmamak gerekir. Onlarda hesap verecek tüm kalbimle inanıyorum."

Gizli, yalancı tanıklıklarının bugün itibari ile sabit hale geldiğini belirten CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in avukatı İrem Çiçek ise "Dursun Çiçek Erzincan’a geldi, Mazlum otelde kaldı' diyen gizli tanıklar bugün 'Hayır Dursun Çiçek' hiç buraya gelmedi. Biz aslında bu tutanakların o bölümlerini hiç görmedik' dediler. Bu tanığın beyanlarının bugün doğruyu yansıtması, bugün bunları açıklaması yaşanan 5 yıllık süreci affettirir mi? Hayır. Ancak arkasında yatan gücün, daha büyük bir tablonun ortaya çıkması ve onların yargılanması için bir başlangıçtır. Bu dava başladığında yeni mezundum ve hakimlere diyordum ki 'Biz sizlerin yargılanacağınızı göreceğiz' o günlere bayağı yaklaştık. Zaten firari olanlarda ortada. Biz buradayız, devam edeceğiz" dedi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr