CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, memleketi Manisa'da, Şehzadeler İlçesi'ne bağlı Hacıhaliller Mahallesi'ni ziyaret etti. Mahalle kahvehanesinde bir araya geldiği üzüm üreticisinin sıkıntısını dinledi. Kuru üzümün bu yıl kilosunun 2.5 liraya kadar düştüğünü belirten Özel, üreticinin zor zamanlar yaşadığını belirterek, "Üzümün maliyetinin de 2.5 lira olduğu düşünülürse, bütün harcamaların peşin yapıldığı, hem gelecek senenin masraflarının yapılacağı, hem de evin geçindirileceği düşünülürse bu yıl üzümcü ve bağcı perişan olmuş durumda. Öyle bir durum var ki üzüm 2.5 TL, dışarıdan gelen tarım işçileri bayramdan önce döndüler, hükümetin söz verdiği destekleme alımını yapmadığı, TARİŞ'in açıklaması gereken taban fiyatı açıklamadığı, 2.5 TL'ye satılan üzümle işçilerin parasının ödendiği, banka faizlerinin kapatılmaya çalışıldığı bir dönem yaşanıyor" dedi. 

DESTEKLEME ÇAĞRISI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in destekleme alımı yapılacağını, destekleme fiyatının ilan edileceğini, devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarının harekete geçirileceğini söylediğini belirten Özel, "Açıklamayı bayramdan önceki çarşamba günü yapacağını söylemişti. Ama maalesef 10 günlük bayram tatili araya girdi, hala bir açıklama yok. Zaten gariban, borçlu bağcı üzümünü satmış durumda, bu nedenle bir vakitten sonra gelecek desteğinde bir faydası olmayacak, gerçek ihtiyaç sahibine. Ama yine de bir an önce destekleme alımının ilan edilmesi, ayrıca TARİŞ'in desteklenmesi, bir alım fiyatı ilan edilmesi gerekir. Böylece piyasada fiyatın onun etrafında oluşması gerekir. 5 TL'nin altındaki her fiyat çiftçiye zarar ettiriyor. Bu sene üreticilerimiz devlet ne dediyse onu yaptı. Kalıntısız mahsul olsun diye belli ilaçlar kullanılmadı. O nedenle üzümlerde bir takım zararlara katlanıldı. Organik üzüm geçen sene 9.5 TL'ydi. Bu sene bütün bağlara organik üzüm ürettirdiler, ama bu yıl organik üzümü 3 TL'ye alan yok. Bu konuda gerekenin derhal yapılması gerekir" diye konuştu.

RUSYA PAZARINI HATIRLATTI

Üzümde yaşanan sıkıntının en önemli sebebinin dış politikadaki yaşanan hatalar olduğunu söyleyen Özel, özellikle Suriye ve Rusya'yla yaşanan olumsuzlukları hatırlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye'de yaklaşık 1 milyon dönümlük bağlık arazi var. Bunun yaklaşık 800 bin dönümü Manisa'da. Türkiye'nin ürettiği ürünün yüzde 85'i yurtdışına gidiyor, Suriye'ye gidiyordu, Suriye'yle savaş halindeyiz. Rusya'ya gidiyordu, uçak krizinden dolayı Rusya üzümlerimizi almadı. Rusya uçağının düştüğü gün Başbakan 'Talimatı ben verdim' dedi. Cumhurbaşkanı ise 'Hayır. Ben verdim' dedi. Şimdi sahibi yok. 'Paralelciler verdi' diyorlar. Ama uçağı kim düşürdüyse düşürdü, ama uçak Hacıhaliller'e, Alaşehir'e, Sarıgöl'deki üzüm üreticilerinin üzerine düştü. Bizim bağların üzerine, ocağımızın üzerine düştü. Uçak krizinden dolayı satılmayan üzümler 3 TL'ye alıcı bulamıyor. Şimdi bu ülkenin, bu çiftçi ve bağcının bir sahibi varsa bu üzüme bir destekleme alımı yapmaları gerekir. Bugün üzümü alırlar depolara koyarlar. Madem Rusya'yla sıkıntılar aşılıyor. Putin ile canciğer kuzu sarması olacağız. Putin'e de bu sene kışa bu üzümü yedirirler. Yok bu üzüme sahip çıkmazlarsa, Rusya ile arayı düzelteyim derken bizim bağcıyı açlıktan öldürecekler."

Açıklamanın ardından Özgür Özel, bağları gezdi. Kurutmalık için bırakılan sergilerdeki üzümleri toplayan işçilerle sohbet etti. Bir kez daha hükümeti tedbir almaya çağırdı.

ÜRETİCİLER DERTLİ

CHP'li Özel'den önce konuşan üzüm üreticileri de fiyatların düşük olmasından ve devletin üzüme destek vermemesinden yakındı. Yaklaşık 20 yıldır üzüm üreticiliği yapan Ercan Özkan, üzümün bu yıl para etmediğini ve üreticinin mağdur olduğunu dile getirdi. 30 yıldır bağcılıkla uğraşan Mustafa Kemal Balcı ise üzüm fiyatlarının düşmesi yüzünden birçok üreticinin bağını satmak zorunda kalacağını ifade etti. Bir diğer üretici Enver Geçkin ise hükümetin talep ettiği kalıntısız organik üzüm üretimini yapmalarına karşın halen hükümetin üzüme gereken desteği sağlamadığını dile getirdi. Üzüm üreticisi İsmail Keskin de devletin üzüme destek yapıp-yapmayacağı konusunda net bir açıklama beklediklerini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr