CHP Genel Başkanı, Adalet Yürüyüşü’nün dördüncü gününün başında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi. Erdoğan’ı “20 Temmuz darbecisi’’ diye niteleyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a ‘’Vallahi benim karavanda altın klozet yok. Arzu ediyorsa gelsin, ben kendisini bir gece misafir edebilirim. Kendisi karavanda kalsın, ben dışarda toprakta yatacağım’’ diye davette bulundu. Kendilerini tahrik etmeye çalıştıklarını, yargıyla tehdit etmek istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Bunu sakın unutmasın’’ ifadelerini kullandı.

Sağlığı iyi, morali yüksek

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından “Adalet” için Ankara’dan İstanbul’a yürüyen Kılıçdaroğlu’na dün de avukat Turgut Kazan ve sanatçı-yazar Zülfü Livaneli’nin de aralarında bulunduğu partililer ve yurttaşlar eşlik etti. Babalar gününü yürüyerek geçiren Kılıçdaroğlu’na çocukları, gelini ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu da eşlik etti. Kılıçdaroğlu, yürüyüşe Babalar Günü’nü kutlayarak başladı. Kılıçdaroğlu, “Özellikle babalarını şehit olarak bu topraklara vermiş olan çocuklarımızın gözlerinden öpüyorum” dedi.

Dört gündür adalet için yürüdüklerini belirten Kılıçdaroğlu, sevgi ve hoşgörüyle yürüdüklerini, kimseyi rahatsız etmemeye özen gösterdiklerini belirtti. “Herkesi kucaklıyoruz, adalet isteyen kim varsa kucağımızı, gönlümüzü onlara açtık. Buyrun hep birlikte adalet için yürüyelim” çağrısı yaptı.

‘Altın klozet yok’

Erdoğan’ı “20 Temmuz darbecisi” diye tanımlayan Kılıçdaroğlu, “Neymiş, yürüyormuşuz, akşam karavanda kalıyormuşuz. Vallahi benim karavanda altın klozet yok. Arzu ediyorsa gelsin ben kendisini bir gece misafir edebilirim. Kendisi karavanda kalsın ben dışarda toprakta yatacağım. Bir gece, bir gece...” dedi.

Tahrik etmek istediklerini, tahriklere kapılmayacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yargıyla bizi tehdit etmek istiyorlar. Efendim hâkim çağırırmış, savcı çağırırmış. Biz bu ülkede darbecilerin neler yaptığını çok iyi biliyoruz. Biz bu ülkede darbecilerin, yaşadığım dönemleri anlatıyorum, 70’lerde 80’lerde ne yaptılar, 2017’de ne yaptılar bunların hepsini biliyoruz. Darbeciler tarihin karanlık sayfalarında yer almıştır. Mücadele edenler de tarihin ak sayfalarında yer almıştır” diye konuştu.

‘Adalet var diyemiyorlar’

O kadar eleştirmelerine karşın “Bizim ülkemizde adalet var, niye yürüyorsunuz’’ diyemediklerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Çünkü onlar da gayet iyi biliyorlar ki adalet yok. Peki bu söylemlerin kaynağı nedir? Acizlik ve zavallılık. Adalet için yürüyoruz biz, adalete karşı değil. Ben yine bu 20 Temmuz darbecisine bir soru sormuştum. Benim her sözüme anında yanıt veriyor ama bu soruma nedense yanıt vermiyor. Soru, çok basit, sıradan ama çok önemli bir soruydu. ‘Namus ve şeref kavramı size neyi hatırlatıyor, bu kavramların sizin için önemi nedir?’’ Ama şu ana kadar bu soruma yanıt vermiş değil. Kendisine son olarak şunu hatırlatmak isterim; her Firavun’un bir Musa’sı vardır. Bunu sakın unutmasın.”

Bir kişi fenalaştı

İlk molada Mamak ilçe teşkilatından yürüyüşe katılan 65 yaşındaki Hasan Tatlı’nın kalp krizi geçirdiği haberi geldi. Korteje eşlik eden ambulanslardan biriyle Kazan Devlet Hastanesi’ne götürülen Tatlı’nın kalbinin durduğu daha sonra yapılan ilk müdahale sonucu tekrar çalıştırıldığı, Ankara Numune Hastanesi’ne sevkedilen Tatlı’nın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Molada mağduriyetleri dinledi

İkinci mola yerinin girişinde de alkış ve marşlarla karşılanan Kılıçdaroğlu, burada Özgür Koçak adlı kadının şikâyetlerini dinledi. Eylül ayında KHK ile Akyurt Tarım Müdürlüğü’nden ihraç edilen Ziraat Mühendisi eşi Cemil Koçak’ın 15 Haziran Perşembe günü kaçırıldığını, bunun görüntülerinin elinde olduğunu anlattı.

Yağmur vardı

Yürüyüşün dördüncü gününde güneşli geçen 3 günün ardından yağmur ve rüzgâr başladı. Şemsiyeli gelen vatandaşlar şemsiyeleriyle yürürken, hazırlıksız gelenler güneşten korunmak için aldıkları şapkalarını bu kez yağmur için kullandı. Kısa süre sonra Çankaya ve Yenimahalle belediyelerinin araçları korteje yağmurluk dağıttı. Dün başlayan yağmur nedeniyle ikinci mola ve üçüncü mola yerinde durmadan konaklama yerine ulaşan Kılıçdaroğlu ve kortej, geceyi Kazan-Kızılcahamam arasındaki Kargasekmez’in zirvesinde geçirdi.

Kilometreler azaldı

Kılıçdaroğlu’nun ve özellikle yaşı ileri olanların sağlıklarının etkilenmemesi için günlük yürüyüş mesafesi azaltıldı. Günlük 20 kilometre olarak öngörülen yürüyüş, uzmanların tavsiyeleri ile günlük 16 kilometreye düşürüldü.

Yürüyüşün 4. gününde Kılıçdaroğlu’na gün boyunca eski DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Turgut Kazan ve sanatçı Ege eşlik etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr