AKP ve MHP’nin toplam oyunun yüzde 85’lere ulaştığı Konya ve Afyon’da 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda sürpriz sonuçlar bekleniyor. Seçmenin AKP kimliğini bir kenara bırakarak “Erdoğan için oy vereceğim” söylemiyle hareket ettiği bölgede, 18 maddenin kendi çıkarlarına dokunmadığını belirten AKP’liler ise son dakikaya kadar kararsız devam edeceklerini aktardı. Seçmen, MHP’nin yerel teşkilatlarının Konya ve Afyon’da yeterince ‘evet’ çalışması yapmadığı düşüncesi taşırken, tabanın büyük bir bölümü ise ‘hayır’ çalışması içinde. CHP ise hiçbir seçimde ulaşamadığı kitleye referandum sayesinde ulaştı. Oy alamadığı bölgelere ‘hayır’ çalışması ile giren CHP yönetimleri, belediye ve kaymakamlıkların baskılarına.

KONYA: Uzun vadeli çalışma

1 buçuk milyona yaklaşan seçmeni ve AKP’nin kalesi olarak dikkat çeken Konya’da 16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandum için ‘hayır’ kampanyası yürüten muhalefet son 15 yılda olmadığı kadar umutlu. Anayasa değişikliği için uzlaşan AKP ve MHP’nin 1 Kasım seçimlerinde toplam yüzde 85 oy aldığı Konya’da ‘hayır’ çalışması yürütenler, en az yüzde 30 oranında “hayır” oyu beklediklerini ve referandumun kaderini muhafazakâr seçmenin yoğun olduğu illerin belirleyeceğini söyledi. CHP’nin bu bölgede kandil kutlamaları, pilav etkinlikleriyle önceki seçimlerde kendisini anlatamadığı ve kendisine uzun zamandır tepkili muhafazakâr kitleye ‘hayır’ kampanyası eşliğinde kendisini anlatabilmesi sadece referandum için değil uzun vadeli çalışmalar olarak değerlendiriliyor.

AFYON: Tehdit ediyorlar

2001 yılında Afyonkarahisar’daki toplantı ile kurulduğu kabul edilen AKP, o günden bu yana bölgede en zor sürecini yaşıyor. 1 Kasım seçimlerinde AKP’nin yüzde 63, MHP’nin ise yüzde 17 oy aldığı şehirde seçmenlerin bir kısmı AKP kimliğini bir kenara bırakarak, “Ben sadece Erdoğan’a oy veririm” sözleri ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şahsına oy vereceğini belirtiyor. AKP’li olduğunu söyleyenler bütün seçimlerde AKP’ye oy verseler de anayasa değişikliğinin kendilerine yönelik olmadığını savunurken, bazı AKP’li seçmenler ise “Benim cebime giren yok. Bizi düşünen hiç yok. Oyumuz sandık önünde, perde arkasında netleşecek” diyerek muhafazakâr kimlikli seçmenin son dakikaya kadar tercihinin kesinleşmeyeceğini söyledi. Afyon’daki bu durum ise ilçe ve köylerde baskıya dönüştü. Kaymakamların muhtarları mazbatalarını almakla, belediye başkanlarının ise köyleri “Hayır çıkarsa parke taşlarınıza kadar sökeriz” diyerek tehdit ettikleri öğrenildi. Devletten sosyal yardım aldıklarını söyleyenlerin ise görüş belirtmekten bile kaçınmaları dikkat çekti. Afyon’u ve İç Anadolu’yu en iyi anlatan bölgelerden birisi ise Bolvadin ilçesi. Muhafazakâr seçmenin doruk noktasına ulaştığı, CHP’nin Bülent Ecevit döneminden başlayarak giremediği bir bölge olarak bilinen Bolvadin’de CHP ilk kez referandum için ‘hayır’ kampanyası ile çalışma yürütme imkânı buluyor. CHP’liler bu çalışmanın uzun vadede de faydası olacağını belirtiyor.

Şalvarla tarlalarda

Afyon’da dikkat çeken bir diğer unsur ise muhalif ve kadın kimliği ile bölgeye farklı bir bakış getiren CHP milletvekili Burcu Köksal. “İnsan gördüğüm her yerde propaganda yapıyorum. Arabamda iki şalvarım var. Biri yazlık biri kışlık. Tarlada kadınları gördüğüm yerde şalvarımı giyiyorum yanlarına gidip onlara anlatıyorum” dedi.

'Muhalif MHP'liler köprü oldu'

Anadolu’yu ‘Halkın Otobüsü’nde gezmeye devam eden CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da, Afyon ve Konya gezilerinin ardından şu değerlendirmede bulundu: “Bu bölgelerde CHP’den önce MHP belirleyici olmuş. MHP’nin genel merkezin aksine tabanın ‘hayır’ oyu vermesi, CHP’lilerin buralarda AKP seçmeniyle bir köprü kurabilmesine yol açmış. Nereden baksanız AKP-MHP seçmeni türdeş. Dolayısıyla öncelikle MHP’nin ikna etmeye gayret ettiği bir yere kadar başarı sağladığı seçmene CHP’nin doğru söylemi ulaştığı zaman sadece MHP seçmenine ulaşmakla kalmıyoruz, bir miktar da AKP’den oy alıyoruz ‘hayır’ lehine. Bırakın oy istemeyi rahatlıkla seçim parti çalışması yapamayacağınız, Güneydoğu Anadolu bölgesinden, muhafazakârlığı nedeniyle bizim yanlış tanıtıldığımız bize bir miktar soğuk bakan Orta Anadolu coğrafyasına kadar çok rahat temas kurmak ve bir dahaki seçimde oy isteme imkânına kavuştuğumuz bir süreç yaşıyoruz referandumda. Bence bu referandumdan açık ara ‘hayır’ çıkacak.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr