Doğa ve yaşam savunucuları Maçka Demokrasi Parkı’nda dün düzenlenen “Hayır” etkinliğinde buluştu. Çevre dostu çok sayıda yurttaş, yaşam alanlarına dair kararların tek bir kişinin insafına bırakılmasını kabul etmeyeceklerini belirterek, OHAL dayatmacılığının kalıcılaştırılmasına, memleketin tapusunun tek bir kişiye verilmesine referandumda “Hayır” diyeceklerini açıkladılar.

Maçka Parkı’nda dün düzenlenen etkinliğe HDP MYK üyesi Beyza Üstün, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Beyoğlu Kent Savunması gibi çok sayıda doğa ve yaşam savunucusu katıldı. Grup, beraberinde getirdikleri kumaşlara referandumda neden “Hayır” dediklerinin gerekçesini yazarak, etrafta bulunan ağaçlara astı. Etkinlikte, “Doğaya, kentlere, yaşama başkan mı olur? ‘Hayır” başlıklı deklarasyon okundu. Deklarasyonu okuyan Funda Alp, “Biz yaşamı savunuyoruz ve diyoruz ki, yaşama dair kararlar, o kişi kim olursa olsun, tek bir kişinin hükmüne ve yetkisine emanet edilemez. Güç düşkünlerinin zifiri karanlıklar yaratmasına imkân tanıyacak yetkilere, OHAL dayatmacılığının kalıcılaştırılmasına, memleketin tapusunun tek bir kişiye verilmesine ‘Hayır’ diyoruz” dedi.

İstanbul Barosu Çevre Komisyonu Sekreteri Tuğba Demir Öztürk ise şunları söyledi: “Eylül ayında yürürlüğe giren 6745 sayılı torba yasa, ülkenin ihtiyaçlarına yönelik bir yasa olmamakla beraber doğamızı, kentlerimizi, yaşam alanlarımızı çeşitli projelere teslim etmektedir. Bu kanun ile geleceğe miras bırakabileceğimiz korunmaya muhtaç tüm doğal kaynaklarımız ve kültürel miraslarımız anayasal korumadan yoksun kalacaktır.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr