İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin iptal kararına karşın, İzmir Demir Çelik AŞ’nin (İZDEMİR) termik santral kurması için yeniden ÇED süreci başlatıldı. Üstelik bu kez halkın görüşlerine bile başvurulmadı.

İZDEMİR’e 7 yıl önce verilen ÇED olumlu raporu, geçen haftalarda İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Ancak şirket 2 yıl önce santralı çalıştırmaya başlamış, ikinci üniteyi yapmak için de yola çıkmıştı.

Menemen, Aliağa ve Foça başta olmak üzere İzmir’in kuzeyini olumsuz etkileyecek santralın yasa gereği durdurulması beklenirken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 2009/7 sayılı genelgeye dayanarak yeni ÇED süreci başlattı. Söz konusu genelgeyle şirketler, iptal edilen ya da yürütmesi durdurulan ÇED raporlarında küçük değişiklikler yaparak, yeniden onaya başvuruyor.

Yeni süreçte bakanlık, ÇED raporu için halkın görüşünü almak yerine Ankara’da 6 Mart’ta (dün) İnceleme Denetleme Komisyonu’nu (İDK) toplayacağını açıkladı. Davacıların avukatları bakanlığa gittiğinde toplantının 14.30’da olduğu ortaya çıktı.

Davacı Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun avukatı Arif Ali Cangı, “Mahkeme kararının arkasına dolanmak istiyorlar. Ancak hukuksuzluğu kılıfına uydurmayı bile beceremiyorlar. Bakanlık sitesinde saat 10.00 yazıyor, toplantı 14.30’daymış. Açık bir hizmet kusuru var. Ciddiyetsizlik diz boyu” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr