Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

Bir parti seçimine gitsek, bir hükümet seçimine gitsek miting yapalım. Burada böyle bir tablo yok. Bu tablo bir araya gelinmesidir. Farklı düşünenlerin bir araya gelmesi ve tartışması gerekiyor. Mitingten fazla bir araya gelip konuşmaya ihtiyacımız var. Ülkenin geleceği için.

Bir kararname ile bütün muhtarlıklar bitebilir. Benim söylediklerimi çarpıtıyorlar. Ben hiçbir zaman belediyeler kapatılabilir demedim. Ama muhtarlıklar kaldırılabilir.

Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin hangi sorunu çözecek. Terör sorununu mu çözecek. Hayır. Ekonomiye istikrar mı getirecek. Hayır. Sadece ve sadece rejimi değiştirecek. Demokrasinin yerine otoriter bir rejim getirecek. Eğer hepimizin kafasında kaygılar varsa, demek ki sorun var ortada. Yine soru geldi. Tüm kamu yatırımları İstanbul'a mı yapılıyor? 

Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşımaya çalışıyorlardı. Kendi paramızı basacak bankayı 1930'larda kurduk. Ankara boşuna mı başkent yapıldı. Tarihini bilmeyen geleceğini iyi inşa edemez. Bu değişikliğin oylanmasında dikkatli ve sorumlu davranmak zorundayız.

Adaleti siyasi partinin seçtiği hakim mi dağıtacak, yoksa tarafsız ve bağımsız bir hakim mi sağlayacak. Hepimizin düşünmesi gerekiyor diyorum. Devletin yapısını ve işleyişini değiştiren bütün kararnameleri çıkarabilecek. Türkiye Cumhuriyeti bu kadar ucuz değil.

Evrensel demokratik değerlerden uzaklaşıyor mu?

Bu anayasa değişikliğiyle birlikte Türkiye demokratik parlamenter sistemden uzaklaşıyor, otoriter bir sistem inşa ediliyor. Biz uygar dünyadan kopuyoruz. Türkiye yalnızlaşıyor.

Durup dururken Suriye ile kavga ediyoruz. Faturayı kim ödedi. Hep beraber ödedik. Efendim diyorlar ki evet geçerse Suriyelilere vatandaşlık vereceklerini söylüyorlar. Benim çocuğum işsizken Suriyelilere vatandaşlık verilmesin diyorsan hayır oyu kullan.

ERDOĞAN'A ÇOK SERT AVRUPA ÇIKIŞI

Cumhurbaşkanı Avrupa'ya dediki: Eğer böyle devam ederseniz, hiçbir Avrupalı rahat gezemez.

Yani El Kaide'den ben sorumluyum, IŞİD'den ben sorumluyum, bunu mu demek istiyor? Ben rahatsız olduğum kadar AKP'ye oy verenler de rahatsız. Diline hakim olamayan, devlete hakim olamaz. Devleti yönetecek kişinin hem Türkiye'de hem de dünyada sözünün ağırlığı olması lazım.

Durup dururken Rusya ile kavga ettik. Sonra el, etek öptük. Benim ağırıma gidiyor.

Bu değişiklikle devletin tarafsızlığı hızla sona erecek. Partinin genel başkanı tarafsız olur mu? Devletin tarafsızlığı olmayacak. Hakimin tayinini bakan çıkarıyor. Vatandaş tarafsız devletle muhatap olmak ister. O zaman devlet vatandaşın devleti olur.

AYRINTILAR GELECEK...

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr