Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yılı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada anayasa değişikliğinin Türkiye için ‘tarihi bir fırsat’ olduğunu öne sürerek, “Darbelerin, krizlerin, kaosların sebebi olan mevcut sistem yerine dünyanın en gelişmiş ülkelerinin kullandığı sisteme geçiyoruz. Bunun adını ‘cumhurbaşkanlığı sistemi’ olarak koyduk ve milletimizin önüne getirdik. Bu sistem çeviri değil, yerlidir. Kendisini yerli ve milli olarak gören herkes bu anayasa değişikliğini sahiplenmelidir” dedi.

16 Nisan’daki referandumun ardından idam cezasının Meclis’ten geçeceğine inandığını belirten Erdoğan, kendisine sunulması halinde idam cezasının geri gelmesini onaylayacağını yineledi. Erdoğan, “George ne diyecek, Hans ne diyecek? Bunlar bizi ilgilendirmez. 15 Temmuz musibeti bize, ülkemizin uzun zamandır ihtiyacı olan bir değişimin artık kaçınılmaz olduğunu gösterdi” dedi. Türkiye’nin son dönemde gerginlik yaşadığı bazı Avrupa ülkelerine yüklenmeyi sürdüren Erdoğan, her zaman ‘dik durduğunu’ öne sürdü: “Ne yaparsanız yapın, bu milleti yolundan çeviremeyeceksiniz. 16 Nisan’da benim milletim, Batı’nın bu yanlış cevabına en güzel cevabı sandıklarda, demokratik bir şekilde verecektir. Bütün bu olanlar, herkesi bir yere doğru sevk ediyor. Yurtdışında üç milyona yakın seçmenimiz var. Bunları engellediler, varsın engellesinler. Kim olursa olsun, biliniz ki cumhurbaşkanınız her zaman dik durdu. Bundan sonra da dik duracaktır.

Bakan Kaya’yı yanından ayırmadı

Erdoğan’ın Hollanda’da Türkiye Büyükelçiliği’ne giremeyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı yanından ayırmaması dikkatlerden kaçmadı. Erdoğan’la kente gelen heyette yer alan Kaya, statta da Erdoğan’ın yanında oturdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr