Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yaptı. Bu toplantı sonunda yeni asgari ücreti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Mehmet Müezzinoğlu açıkladı.

Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Aileleriyle birlikte nüfusun yarısını ilgilendiren asgari ücret çalışmalarını tamamladık. Ülke olarak son bir yılda yaşananlar dünya konjonktürü belirli zorlukları önümüze getiriyor. Bir taraftan işvetneimizin dünyadaki rekabet gücünü destekleyen, emeğinin karşılığını evine götüren arkadaşlarımızın hakkı arasında dengeyi sağlayabilmek kolay değil. İşçilerin işverenlerin ve benim de çok mutlu olamadığı ancak ortak bir karar vermeye çalıştık. Türk-İş’in imzası olmasını isterdik ama başaramadık. Asgari ücret kararını işverenlerle birlikte imzaladığımız için işverenlere teşekkür ediyorum. Asgari ücretin iki kademeli olmamasına karar verdik. İşveren iki kademeli teklif ediyordu. Ancak Türk-İş’in ‘Bir seferde olsun’ talebini kabul ettik. Enflasyonu 6,5 olarak hesaplamıştık. Brüt 1777.50 TL; net 1404 TL” dedi.

"AZ VEREN CANDAN..."

Bakan konuşmasının devamında ifade ettiği, “Az veren candan, çok veren maldan. İnşallah malımız çoğalınca daha fazla veririz” açıklaması ise dikkat çekti.

DİSK 2 BİN TL TALEP ETTİ

DİSK, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması gerektiğini talep ediyordu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenecek 2017 yılı asgari ücretinin açıklanmasına kısa bir süre önce asgari ücretle çalışan 5,5 milyona yakın işçinin müjdeli haber beklediğini, ücretin net 2 bin lira olması gerektiğini söylemişti.

TÜRK-İŞ 1600 TL İSTİYORDU

Önceki toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş 2016 başında 1300 liraya yükseltilen asgari ücretin yeni yılda bin 600 TL olmasını talep ettmişti.

İŞVEREN ZAM İSTEMİYORDU

İşverenler, geçen yılki artış nedeniyle zam yapılmaması gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr