Müzik aletine hiç dokunmamış, müzik eğitimi almamış çocukların, Edirnekapı’daki “Barış İçin Müzik Vakfı’’ binasında başlayan müzik yolculuğu, yurdun ve Avrupa’nın pek çok yerindeki konser salonlarında devam ediyor. Temel amacı, mümkün olduğu kadar çok çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve barışın sesini müzikle duyurmak olan Barış İçin Müzik Vakfı, bugüne kadar imkânları sınırlı binlerce çocuğa ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Barış İçin Müzik, kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşti, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu. Vakıf, kapılarını hiçbir ayrım gözetmeden müzikle buluşmak isteyen tüm çocuklara açıyor, başvuran her çocuk hiçbir seçme yapılmadan ilk günden orkestranın üyesi oluyor.

120 öğrenci

Barış İçin Müzik, mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Baki’nin gençlik hayali olan bu girişim, eşi Dr. Yeliz Baki ile sürdürdükleri çalışma sonucunda 2011 yılında Barış İçin Müzik Vakfı’na dönüştürüldü. Baki çiftinin verdikleri bilgilere göre, halen vakfa devam eden 6-14 yaş arasında 120 öğrenci bulunuyor. Haftanın 6 günü okuldan sonra geliyorlar saat 20’ye kadar çalışıyorlar. 6-14 yaş arası büyük çoğunluk Edirnekapıdaki ilk ve ortaokullar olmak üzere başka semtlerden gelen çocuklar da var. Her çocuğun sanatsal yaşama katılma hakkı olduğu ilkesinden hareketle, başvuran çocuklarda hiçbir seçme yapılmıyor. Çocuklar geldikten sonraki 3. ayda konsere çıkmaya başlıyorlar. Eğitim El Sistema işbirliğiyle veriliyor . Şu anda Barış İçin Müzik İnci Orkestrası, Barış İçin Müzik Adalar Çocuk Orkestrası, Barış İçin Müzik Nilüfer Orkestrası, Edirnekapı Çocuk ve Gençlik orkestraları çalışmalarını sürdürüyor, düzenli konserler veriyor.

Köy Orkestrası

Selim Baki, Seferihisar Belediyesi’nin Köy Orkestrası kurulması için Ulamış Köyü’nde yer tahsis ettiğini belirterek “Enstrümanlar alındı, pilot çalışma da tamamlandı, çocuklar çok başarılı oldu. 70 çocuk var. Seferihisar Köy Orkestrası’nın çalışmalarına başlaması için kurumsal bir destek ihtiyacı var’’ dedi.

Bireysel bağış

Dr. Yeliz Baki, düzenli, bireysel bağışların çok kıymetli olduğuna dikkat çekerek, “Bu iş herkesin, herkese mal olsun istiyoruz, herkesin katkısıyla sürsün. Bireysel bağışçılar çok olsun. Şu anda 39 bağışçımız var. Bu sayının 200’e çıkmasını istiyoruz. Orkestralar yurtdışına çok davet ediliyor ama maliyet çok yüksek. Çocuklar yaz tatilinde Yunanistan’a El Sistema Avrupa Kampı’na çağrıldılar ama destek bulunamazsa gidemeyecekler” diye konuştu.

Hedef 10 bin çocuk

Barış İçin Müzik El Sistema Türkiye, çocuk orkestra, koro ve diğer müzik topluluklarının Türkiye’ye yayılmasını hedefleyen alternatif bir eğitim programı. 2020 yılına kadar kurulacak orkestra ve korolar aracılığıyla 10 bin çocuğa ulaşabilmek ve Ulusal Çocuk Orkestra ve Korosu’nun temelinin atılması hedefleniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr