Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle: 

Türkiye'nin ekonomisinde ciddi bir sorun yoktur. Küresel piyasalardaki krizlerden ve onun yarattığı psikolojisinden kaynaklanıyor. Bizim kendi çözümlerimizi üretmemiz lazım. Bizim Varlık Fonu'na yönelik attığımız adım bunun için.

Krizler karşısındaki stratejimiz küçülme, içe kapanma değil tam tersine büyüme, ileriye atılma, daha cesur davranmaktır.

Ciddi bir devlet desteği eşliğinde ilan ettiğimiz istihdam seferberliğine işverenlerimizin yaklaşımı olumlu.

Dünya ve özellikle gelişmiş ülkeler, Suriye krizinde kötü bir sınav verdiler.

Değişim hayatın en önemli gerçeğidir. Millet olarak biz de daha müreffeh bir gelecek inşa etmek için çalışmamız gerekiyor. Türkiye çok partili hayata geçtiğinden beri kriz halinde yaşamak zorunda kalmıştır.

Yasama, yürütme ve yargı çekişmeden, ve yetki krizinden büyük zararlar gördük.

Şimdi ne diyorlar. 16 Nisan'dan itibaren, yasama organı kalkacak diyorlar. Siyaset dürüst yapılır. Nerede yasama kalkıyor ya.

Sayın Sezer, Sayın Ecevit. Bunlar dünya görüşleri açısından aynıydılar değil mi? Ama ne oldu. Anayasa kitapçığını fırlattılar değil mi? Bunları görmeyecek miyiz?.

Şu anda bu tartışmada bile anayasa komisyonunda neler yaşandığını gördünüz. Genel kurulda bacak ısırmadan pet şişelere...He öbür sistemde bunlar olmaz mı? Olur ama asgariye iner.

10 yıldır işler yürüyor diyorlar. Keramet sistemde değil...

Şimdi burada iki saf var. Bir evet, bir de hayır. Kandil gelin hayırda buluşalım diyor. Kim bunlar, ülkemizi parçalamak, bölmek, kan gölüne çevirmek isteyenler. Kişi sevdikleriyle beraberdir, bunu unutmayın.

Şimdi bu toplantı vesilesiyle, Ak Parti tabanı, CHP ve MHP'ye gönül vermiş vatandaşlar, ve hatta ve hatta HDP'ye gönül vermiş seçmenler, gelin bu büyük tarihi reformda konsolidasyona gidelim, 16 Nisan'da birliği beraberliği ile güçlü bir Türkiye'nin temel taşlarını yerine koyalım.

Herkesten ricam, bu 18 maddeyi ellerine alıp okumalarıdır. Şuan 57 ülkede seçme ve seçilme yaşı 18. Sevgili arkadaşlar seçilmek zor değildir, zor olan iyiyle kötüyü ayıklamaktır.

Türkiye'de parlamentonun işlevi gensorularla adeta ortadan kaldırılmıştır.Şimdi bu gensoru ve güvenoyu meselesi kalkıyor. Gerçek güvenoyu milletindir. Cumhurbaşkanı yürütmeden sorumlu olacak. Yargı da adaleti temsil edecek. 

Yeni sistemin en büyük getirisi, 5 yıllık istikrar ortamını güvence altına alıyor demektir. 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr