10 yazar ve yöneticimizin tutuklanmasının ardından gazetemize destek ziyaretleri dün de devam etti. Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) Başkanı Sergei Stanishev, parlamenterler Almanya’dan Arne Lietz, İtalya’dan Giacomo Filibeck, Lorenza Tiberi, Pia Locatelli, Marietta Tidei, Brando Benifei, İsveç’den Marie Granlund, Johan Buser, Fransa’dan Marie Rose Koro’dan oluşan heyet, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç ile görüştü, dayanışma duygularını iletti.

 ‘Susturma amaçlı’

 PES Başkanı Sergei Stanishev, yaptığı açıklamada 15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlara dikkat çekerek “Özellikle 15 Temmuz darbe girişimin ardından Türkiye’nin güvenlikle ilgili kaygıları olduğunu anlıyoruz. Ancak görünen şu ki bu süreçte hükümetin attığı adımlar aklı selim ötesinde adımlar. Muhaliflere yönelik susturma amaçlı baskılar görülüyor. Özellikle siyasi muhaliflere yönelik baskılar dikkat çekiyor. Özgür basına, bağımsız basına yönelik baskılarda bunların içinde. Bunlar ülkeyi bölen adımlar olarak olarakta görülebilir ki bu Türkiye için tehlikeli bir süreç” dedi. Bu bir yıl içinde Türkiye’ye yaptıkları üçüncü 3. görevlendirme gezilerinin olduğunu anımsatan Stahishev “Aslında isteğimiz şey Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri sürecindeki ilerlemelerini ve aşamaları konuşmak. Ama her gelişimizde durumun daha da kötü bir hal aldığını görüyoruz. Türkiye’de genel durum daha da kötüleşiyor” diye konuştu.

'Bize oynanan kirli bir oyun'

Gazetemize yapılan operasyon sonrası tutuklanan 10 yazar ve yöneticimiz hakkında bilgiler alan heyet, gözaltına alındıktan sonra Hikmet Çetinkaya’yla birlikte yaşları nedeniyle tutuksuz yargılanmasına karar verilen gazetemiz yazarı Aydın Engin’le görüştü.

‘Hükümet kestirmeden gitmek istemedi’

Aydın Engin, heyetin soruları üzerine şu bilgileri aktardı: “Şu anda bizim tek önemli hedefimiz var. Hapisteki 10 arkadaşımızı tekrar aramıza almak. Onların hiç olmazsa tutuksuz yargılanmalarını istiyoruz.”

‘Desteğimiz sizinle’

Görüşme sonunda gazetemize destek vermek için “ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını” ileten heyet, ocak ayının sonunda Türkiye’de İstanbul, Ankara ve mümkün olursa Diyarbakır’da Nobelli yazarlar ve yayıncılarımızın da yer alacağı bir uluslararası grupla Türkiye’deki OHAL sonrası olanları uluslararası kamuoyunda farkındalık yaratmak amaçlı tartışmaya açacakları etkinlikler düzenleyeceği haberini verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr