CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin AKP tasarısının zeytinlik ve mera alanlarını yapılaşmaya açacağını belirterek, “Bu tasarının arkasında madenciler lobisi var. Bugün altın madeni arayanlar zeytinlikler nedeniyle işletme açamıyor. Bu kanun değişikliğinin temel nedeni ulus aşırı sermaye ve altın işletmeleridir” dedi. Dikili Bademli’de zeytin üreticileri ile bir araya gelen CHP’li Sındır Türkiye’nin zeytin üretimini yok edecek bir paketle karşı karşıya olduğunu belirterek, tasarı yasalaşırsa zeytinlik alanların talan edileceğini kaydetti.

'Tek yürek’ olma çağrısı

Düzenlemenin Genel Kurulda yasalaşması durumunda Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında da dışa bağımlı hale geleceğini söyleyen Sındır, “Tüm zeytin üreticilerini tek yürek olmaya davet ediyorum. Toplumsal muhalefetle birlikte bu değişikliği durdurabiliriz” çağrısında bulundu.

'Çocuklarımıza devrolacak'

Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’ndeki toplantıda konuşan Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, söz konusu değişikliğin geçmişte farklı adlar altında 6. kez TBMM’ye gittiğini, ancak uygun görülmediğini hatırlattı. Tan, “Bu ağaçlar bizim ve bizden önce de vardı. Bizden sonra da çocuklarımıza, torunlarımıza devrolacak” dedi. Edremit Zeytin ve Zeytinyağı Borsası Başkanı Tarkan Denizer, “Ben hissettiğimi söyleyeyim. Benim kızı evlendiriyorlar. Benim haberim yok. Onu da bırak damadın da haberi yok” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr