Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) hem çevre hem de deniz suyu temizliği dikkate alınarak verilen mavi bayraklardan Muğla'daki 8'ini iptal etti. TÜRÇEV'in mavi bayrağını iptal ettiği plajların Bodrum'un ilçe merkezindeki Kumbahçie Halk Plajı, Gündoğan Mahallesi'ndeki The Blue Bosphorus Hotel, Ortakent-Yahşi Mahallesi'ndeki Fink Beach, Turgutreis Mahallesi'ndeki Sensimar Bodrum Resort Hotel ile Marmaris'in Hisarönü Mahallesi'ndeki Club Mistal Martı Marina Halk Plajı, Selimiye Mahallesi'ndeki Palmetto Resort Hotel, Turunç Mahallesi'ndeki Turunç Premium Hotel ve Turunç Halk Plajı olduğu duyuruldu.

Konu ile ilgili www.mavibayrak.org.tr sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Uluslararası prosedürler gereği Mavi Bayrak Ödülü bir yıl için verilmekte ve bu kapsamda her yaz sezonunda denetimler yapılmaktadır. Denetimler ulusal ve uluslararası düzeyde olmakta, denetimde eksikleri olanlara eksiklik durumuna göre 10 gün süre tanınmakta, eksikler yerine getirilmediği takdirde de bayrakları indirilmektedir. Bayrağı indirilen yerler web sayfamızda ilan edilmekte, böylelikle ödüle hak kazansa bile bu hakkın baki olmadığı, sürekli denetimden geçildiğinin herkesçe bilinmesi sağlanmaktadır. Vakfımızın, bayrağı iptal olan yerlerin hangi nedenle iptal olduğuna ilişkin açıklama yapmama konusunda bir ilkesi bulunmaktadır. Gerek Vakfımız gerekse Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı, birer sivil toplum kuruluşu olup, çalışmalarını bağımsız olarak yürütmektedir" denildi.

"BİR KOYDA DÖRT MAVİ BAYRAK OLUR MU?"

37 ülkenin üyesi olduğu Dünyanın En Güzel Koyları Birliği üyesi ve eski Başkanı Bodrumlu turizmci Galip Gür, iptal edilen mavi bayrakların turizmi olumsuz etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Gür, şunları söyledi:

"Son yıllarda verilen mavi bayrak sayısının hızla artması dikkat çekiciydi. Bodrum'da toplam 60 koy yok ama 71 mavi bayraklı plaj var. 1 kilometrelik koyda dört mavi bayrak var. Yani neredeyse koylara değil tesislere mavi bayrak verilmeye başlandı. Aynı koyda bulunan dört mavi bayraktan bir tesise ait olanın iptali o koyun kirli olduğunu göstermez. Mavi bayrağı veren TÜRÇEV bayrakların iptal ediliş nedenini açıklamak zorunda. Bu kişiler aidatlarını ödememiş veya tesisi kapatmış olabilir. Aksi takdirde yanlış anlamalara yol açacaktır. 71 mavi bayraktan dördünün iptal edilmesinin turizme olumsuz yansıması düşünülemez." d
İptallerle birlikte Muğla'daki 100 olan mavi bayrak sayısı 92'ye düştü. Muğla'da ayrıca mavi bayraklı 7 marina ve 3 yat bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr