Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide KKTC'ye ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin gündemi Kıbrıs  müzakereleri idi.

Espen Barth Eide, müzakerelerin yeniden başlamasının biraz daha zaman alacağını belirterek, yeniden masaya dönüldüğünde çok daha verimli çalışmak gerekeceğini söyledi.Cumhurbaşkanı Akıncı’yı, Washington ziyareti de dahil olmak üzere gerçekleştirdiği bazı uluslararası temaslar hakkında bilgilendirdiğini ifade eden Eide, Washington ziyaretinin beklediğinden çok daha iyi geçtiğini, Kıbrıs müzakere süreci açısından tarihi önem taşıyan ABD desteğinin devam ettiğini gördüğünü söyledi.

"BM'NİN SÜREÇTE HAKEMLİK ÜSTLENME NİYETİ YOK"

BM'nin müzakere sürecinin başından beri liderler tarafından sürdürülmesinden yana olduğunu ve kesinlikle hakemlik talebinde bulunmadığına işaret ederek, “Ben şahsen sürecin liderler düzeyinde sürdürülmesinde kararlıyım. BM’nin süreçte hakemlik üstlenme niyeti yoktur. Geçmişte bunu denedik ve çalışmadığını fark ettik.” diye konuştu.

Liderler tarafından kendisinden hakemlik yapması istense de bunu kabul etmeyeceğini kaydeden Eide, kendisine bu yönde bir talebin gelmediğini vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr