ABD’nin yüz binlerce gizli askeri ve diplomatik belgesini ifşa ederek dünyayı sarsan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange’ın Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’na yaptığı başvuruda bugün karar açıklanıyor.

Britanya: Tutuklanmalı

Hakkındaki tecavüz suçlaması nedeniyle İsveç’e iadesi istenen Assange, Haziran 2012’de iltica talebini kabul eden Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Ekvador 1951’de Cenevre’de imzalanan Mülteci Sözleşmesi’ne dayanarak Assange’a siyasi mülteci statüsü vermişti. İsveç’ten de ABD’ye iade edilme tehlikesi nedeniyle binayı terk edememesinin yasadışı gözaltı anlamına geldiğini savunan Assange, İsveç ve Britanya’yı Eylül 2014’te BM paneline şikâyet etti.

WikiLeaks kurucusu, karar arifesinde yayımladığı açıklamada “Haklı bulunursam pasaportumun derhal iadesini ve gözaltı girişimlerinin sona ermesini bekliyorum” derken, haksız bulunması halinde ise “cuma günü öğle vakti büyükelçilikten çıkıp polise teslim olacağını” belirtti. Panelin kararının bağlayıcı olmadığını vurgulayan Londra ise Assange’ı tutuklamakla yükümlü olduğunu duyurdu.

Hükümet sözcüsü, “Britanya Assange’ı asla keyfi gözaltına almamış, Assange kendi iradesiyle Ekvador Büyükelçiliği’nde kalmayı seçerek yasal gözaltıdan kaçmıştır. Tecavüz ithamları ve Avrupa’da hakkında çıkarılan tutuklama emri hâlâ geçerli” dedi.

BBC: Karar çoktan alındı

Öte yandan Britanya kamu yayıncısı BBC’nin ulaştığı bilgilere göre BM ‘keyfi tutuklama’ iddialarını incelediği çalışma grubu WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın İngiltere ve İsveç hakkında yaptığı ‘kanunsuz gözaltı’ şikâyetini haklı buldu. Yayın kuruluşu, Britanya ve İsveç’ten kanıt toplayan panelin aralıkta Assange lehinde karar aldığını, hükümetleri de bu konuda çoktan bilgilendirdiğini ileri sürdü. İsveç Konsolosluğu da BBC’nin bu haberini doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. 44 yaşındaki Avustralyalı Assange hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr