Suriye krizinin başlayışından itibaren BM'nin yaptığı sözleşmeleri inceleyen The Guardian, yardım sözleşmelerinin çoğunun Esad'ın yakın çevresindeki şirketlerle yapıldığını söyledi.

Yapılan araştırmada 2 BM ajansının, Esad'ın eşi Esma tarafından kurulan bir hayır kuruluşu ile 8.5 milyon dolar değerinde bir partnerlik anlaşması yaptığı ortaya çıktı. Bunu yanı sıra AB'nin yaptırım uyguladığı, devlete ait olan yakıt tedarikçisine para verdiği söylendi. Bunlara benzer daha fazla Esad alakalı insanlara ya da şirketlere, yaptırımlara bakılmaksızın para verildiği ya da onlarla sözleşme yapıldığı iddia edildi.

The Guardian, bu durumun 'BM'in sessizce AB ve ABD tarafından yasak görülenlerle anlaşma güvence altına aldığını gösterdiğini' söyledi.

BM temsilcisi Jens Laerke, bu kararların 'eşitlik, tarafsızlık ve bağımsızlık ilkelerine dayanarak verildiğini' söyledi. Yaptığı açıklamada "Suriye'deki BM ajanlarını hangi sivil toplum örgütleriyle çalışılabileceğini Suriye hükümetinin karar verdiği doğru. Ancak Suriye'deki ajanslar bunu kabul etmeseydi, bu kadar insanın hayatını kurtaramazlardı." dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr