Türkiye’nin dünyaya hediye ettiği ve altı yıldır kutlanan Global Wellness Day yani Küresel Sağlık Günü, bugün, 7 kıtada, 100 ülkede ve 4 bin farklı noktada kutlanıyor. “Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganıyla düzenlenen kutlamaların, Türkiye’deki merkezi ise İstanbul. Küçükçiftlik Parkı’nda düzenlenecek etkinlikler, ücretsiz ve herkese açık. Global Wellnes Day kurucusu Belgin Aksoy Berkin, 29 yaşındayken geçirdiği bir rahatsızlık sonucu bu hareketi başlatma kararı almış. “Sağlığımı kaybedince değerini anladım ve sağlığıma yeniden kavuşunca iyi yaşama odaklanmak ve bunu herkese yaymak istedim” diyen Berkin, şöyle devam ediyor:

“2004 yılıydı. Ailemden, sevdiklerimden uzak kalmamı gerektirecek bir tedavi süreci yaşadım. Sevdiğine sarılabilmenin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Radyasyon yaydığım bir dönemde önce dediler ki ‘odada kalacaksın, dışarı çıkmayacaksın.’ Bir hafta sonra odadan çıktıktan sonra da dediler ki ‘şimdi de sevdiklerini görebileceksin ama sarılamayacaksın, bir mesafede olacaksın.’ O süre içinde çok şey öğrendim. Öğrendiklerimi de birilerine öğretmek istedim. İyi ki başıma gelmiş dedim. Bunu hediye olarak kabul ettim.”

Berkin, Global Wellness Day etkinliklerinin, geçen yıl tüm dünyada 250 milyon kişiye ulaştığına dikkat çekiyor.

Depresyondayız

Dünyada 322 milyon, Türkiye’de ise 3 milyonun üzerinde kişi depresyonda. Teknoloji ile hareket etmeyen, kendine vakit ayırmayan, fiziksel aktivitelerden uzak, mutsuz ve yalnız bireyler haline geldik. Sigaradan uzak olmak, doğru beslenme, fiziksel aktivite, kalp krizi geçirme riskini yüzde 80, kanser olma riskini yüzde 40 azaltıyor.

Konferanslar, seminerler, sağlıklı yaşam sohbetlerinin yapılacağı kutlamalarda, beslenme, kahkaha terapisi ve yoga seansları düzenlenecek, spor aktiviteleri gerçekleştirilecek. Romanyalı profesyonel futbolcu Daniel Horhogea da etkinlikten 10 gün önce ülkesinden yola çıktı. Bulgaristan’a uğradıktan sonra Küçükçiftlik Park’a farkındalık koşusu yapacak. Kutlamalarda çocuklar için müzik ve spor aktiviteleri de düzenlenecek.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr