TBMM Genel Kurulu’nda dün başlayan bütçe görüşmelerine, ancak “fotoğrafları” ile Meclis kürsüsü ve sıralarını dolduran tutuklu milletvekili ve gazetecilerin gölgesi düştü. Her ne kadar “ekonomi” ile ilgili görünse de aslında bütçe görüşmeleri hükümet ve muhalefetin “siyasi bilek güreşi” yapmalarına olanak sağlayan ortama dönüşür. İktidar ve muhalefet partilerinin liderleri, diğer zamanlarda genellikle “kendi sahalarında” karşı tarafa verip veriştirirken, bütçe görüşmelerinde, yüz yüze bakarak “kozlarını” paylaşma olanağı bulur. O nedenle liderler günler öncesinde bütçe konuşmalarına hazırlanır, gazeteciler, köşe yazarları Meclis’e akın eder, canlı yayın araçları Meclis bahçesini doldurur. Oysa dünkü manzara, “sıradan bir Genel Kurul toplantısı”nın ötesine geçmedi denilebilir.

‘İlk ve tek Başbakan’

“Başkanlık” için anayasa taslağını “ha bugün ha yarın” getirmesi beklenen, hatta ortada bitmiş bir metin olmasa da AKP’lilerin “hazır imzalarını” toplayan Binali Yıldırım ise “başbakan” olarak hükümetinin bütçe tasarısının görüşüldüğü Genel Kurul’a “şöyle bir bakıp, çıktı.” Zira görüşmelerin başında bütçe tasarısının sunumunu yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın konuşmasını dinleyip, verilen arada Genel Kurul’dan ayrıldı. Muhalefetin bütçe üzerindeki eleştirilerini yanıtlaması gereken Yıldırım, MHP Genel Başkanı Bahçeli’ye “bi çay içimlik ziyaret” yapıp Moskova ziyareti için yola çıktı. Kulislerde, “Eğer başkanlık sistemine geçilirse, Yıldırım hükümetinin bütçesinin üzerinde konuşamayan tek başbakan olarak kayıtlara geçecek” esprileri yapıldı.

Demirtaş fotoğrafıyla

Görüşmeleri baştan sona izleyen ve kürsüde konuşan tek lider CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olurken, Bahçeli, partisinin sözcüsünün konuşmasına yakın saatlerde Meclis’e geldi, kısmen “tutuklu milletvekilleri” tartışmasına tanık oldu. HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “ileri demokrasi” koşullarında Edirne Cezaevi’nde “zorunlu ikamete” tabi tutulduğundan, partisini ancak “fotoğrafıyla” temsil edebildi. Milletvekillerinin “tutuklanması”nı eleştiren “tek bir açıklama yapmaması” nedeniyle HDP’lilerin sert tepki gösterdiği TBMM Başkanı İsmail Kahraman ise birçok ülkede bakan ve milletvekillerinin tutuklanabildiğine örnekler verdi. Ancak bir “eksikle” ki bunu da HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, TBMM Başkanlığı’nın hazırladığı kitapçığın son bölümünü anımsatarak tamamladı: “Bu araştırmaya göre incelenen dünya ülkelerinde sadece yolsuzluk, rüşvet, yüz kızartcısı suçlar dışında konuştuğu için tutuklanan yalnızca İsrail cezaevlerinde Filistinli milletvekilleri vardır.”

Günün kürsüye çıkan tek lideri olan Kılıçdaroğlu, çarpıcı çıkışını “ekonomik kriz”e karşı “dolarlarınızı bozun” önlemini geliştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tüm siyasi liderlere yönelik çağrısıyla yaptı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “Albaraka Türk’teki 200 bin dolarını bozdurup bozdurmadığı”nın merak konusu olduğuna dikkat çekti. Ve ekledi: “Hepimiz servetlerimizi açıklayalım, kimin doları, kimin yok görelim.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr