Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin idam cezası çağrısı ile ilgili olarak “Referandum sonrası MHP ile oturur konuşuruz” dedi. Yıldırım’ın OHAL ihraçlarına ilişkin “Haksızlık varsa düzeltilecek. Maalesef bazı yöneticiler geçmiş hesaplarını görüyor” sözleri dikkat çekerken; ByLock kullanıcıları listesinde bazı siyasilerin de olduğu iddiasına “MİT’e sordum, ‘Bir şey yok’ denildi. Beni yanıltıyorlarsa da bedelini ağır öderler” karşılığını verdi. Yıldırım KHK ile üniversitelerden atılan akademisyenler ve muhabirimiz Ahmet Şık özelinde tutuklu gazetecilerle ilgili olarak sorulan soruya ise “Kurunun yanında yaş da yanıyor olabilir maalesef. Fırsat bu fırsat, geçmişten kalan hesapları kullananlar da olabilir. OHAL şikâyet kurulu mahkeme yolu açıyor” yanıtını verdi.

Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından medya temsilcilerinin Başbakan Yıldırım’ın ifadelerine ilişkin aktarımları şöyle:

‘15 yıldır iş yapamadık’

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak Yıldırım’ın “15 yıldır şeytan taşlamaktan iş yapamadık” demesi dikkak çekti. Partili cumhurbaşkanlığı düzenlemesi nedeniyle AKP’nin kongre takviminde de bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna ise Yıldırım, “Referandumda ‘evet’ çıksa da AK Parti Kurultayı 2018’de yapılacak” yanıtını verdi.

Yıldırım, referandum propaganda takvimi ile ilgili olarak da “Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve İzmir gibi yerlerde Cumhurbaşkanı ile ortak sahada olacağız” ifadelerini kullandı. MHP ile ortak bir kampanya yürütülüp yürütülmeyeceğine ilişkin soruya Yıldırım, “Programları AK Parti olarak biz ayrı yapacağız, onlar ayrı yapacaklar. Belki süreç içerisinde hangi formatta olacağını şu anda söyleyemem ama bir iki programda beraber olabiliriz” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin idam cezası çağrısı için Yıldırım, “Önce referandumu yapalım, sonra bakarız. Referendum sonrasında MHP ile oturur konuşuruz” dedi. Partisinin grup toplantısında ‘bozkurt’ işaretini neden yaptığının sorulması üzerine Yıldırım, “Herkesin işaretini yaparız. Bölücü terör örgütüne ait olmayan her işareti kullanırız” dedi.

Yıldırım, Saadet Partisi’nin referandum ile ilgili hayır tutumuna ilişkin yorumu ise “Saadet Partisi ‘hayır’ dese de tabanı ‘evet’ diyor” oldu.

‘Erken seçim yok’

Referandumdan sonra erken seçim olasılığı ile ilgili olarak Yıldırım “Gündemimizde yok. ‘Evet’ çıkarsa uyum yasalarının hazırlıkları olacağı için söz konusu değil” dedi. Yıldırım, olası bir kabine değişikliği ile ilgili olarak da “Şartlar oluşursa tazelenme olur” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın hakkında kesinleşmiş hükmü bulunması gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili olarak da “Kim olursa olsun kesinleşen cezası olanın durumu TBMM’de okunur. Bundan sonra da olacak olan bu” değerlendirmesini yaptı.

OHAL KHK’leri ile ilgili olarak da Yıldırım, “Haksızlık varsa düzeltilecek. Maalesef bazı yöneticiler geçmiş hesaplarını görüyor. Hatalar olabilir. İntikam değil adaletle davranacağız” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr