Başbakan Binali Yıldırım İsrail'le ilgili şunları söyledi:

Görüşmeler, müzakereler dün itibariyle bir mutabakat metni iki tarafça uzlaşıldı. Kararlaştırıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından muhatabı ile imzalanacak. Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenecektir, tutarı da 20 milyon dolardır.
İlk gemimiz Cuma günü İsrail'in Ashdot limanına 10 bin ton insani yardım götürecek.

Bu mutabakatla İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Gazze'ye uygulanan ambargo Türkiye öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Tazminat şartı da yerine geliyor. En önemlisi de İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi sağlanmış oluyor.

Bu anlaşmanın bugüne gelmesinde en büyük iradeyi ortaya koyan sayın Cumhurbaşkanımıza da bu vesile ile teşekkürlerimizi sunuyoruz.

10 BİN TON YARDIMI KİM GÖTÜRECEK?
Yardım, AFAD koordinatörlüğünde olacak. Özel ve kamu dahil bir çok kurum var. Meclis süreci anlaşma yarın imzalanacak, ondan sonra Meclis süreci ondan son gelişecek. Gazze'ye yardım AFAD koordinasyonunda olacak. İmzalar yarın atılacak. Bakanlar Kurulu Meclis'e havale edecek. Normalleşme her alanı kapsıyor. Öncelik ekonomi ve bölgesel işbirliğinde olacak.

BÜYÜKELÇİLER NE ZAMAN ATANACAK?

Büyükelçiler en kısa sürede atanacak. Bu süre haftalar anlamına gelir. Dışişleri Bakanlığı en uygun ismi atar.

İSRAİLLİ GAZETECİ:SADECE KAĞIT ÜZERİNDE Mİ KALACAK?

Anladığım kadarıyla sen bu mutabakattan emin değilsin. Yıllar aldı bu mutabakatı sağlamak. Bu önemli bir adım, bundan sonrası gelişmelere göre değerlendirilecek. Burada İsrail Hükümeti'ne de Türk Hükümeti'ne de büyük görevler düşüyor. Gerekli gayretin gösterileceğine inanıyorum.

"İSRAİL TAZMİNATI TOPTAN YATIRACAK"

Tazminat konusu şöyle işleyecek; Anlaşma yürürlüğe girdikten sonra İsrail tarafı toptan yatıracak. Bu tazminatın hak sahiplerine iletilmesini Türkiye sağlayacak. Geçerli olan anlaşma bu olacaktır. Şehit olan vatandaşlarımızın yakınlarıyla görüşmeler çok önceden yapılmıştır, gerekirse yeniden yapılacaktır.

WHAT SOLDIER?

What soldier? Şimdi burada detaylara girersek Filistin tarafının da taleplerinin detayları olacak. O yüzden şimdi bu ayrıntıları burada konuşmanın çok sağlıklı bir tarafı yok!

Binali Yıldırım'dan gazeteciye: Siz benden daha çok detay biliyorsunuz, maşallah! - VİDEO 

 RUSYA OLAN İLİŞKİLER

Böyle bir normalleşme Rusya ile neden olmasın? İrade sahiplerine düşen milletimizin beklentilerini karşılamaktır. Güzel gelişmeler oluyor.

"ALMAN BAKAN İNCİRLİK'E GELEBİLİR"

Türkiye, Alman Savunma Bakanı'na izin verecek. Rahatlıkla ziyaret edebilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr