Fransa’nın Nice kentinde 84 can alan kamyonlu saldırıdan 5 ay sonra Almanya’nın başkenti Berlin’deki TIR’lı saldırıda ölü sayısı 12’ye çıktı. Nice gibi Berlin’i de IŞİD üstlendi. Alman polisi elini kolunu sallayarak etrafta dolaştığından ve yeni saldırılara hazırlandığından korkulan silahlı saldırganı arıyor. Federal Emniyet Teşkilatı (BKA), “Böylesi bir saldırının ardından kısa süre içinde başka büyük saldırılar beklenmeli” uyarısı yaptı.

Noel panayırına TIR’la dalarak insanları ezen zanlı diye önce 23 yaşında Naved B. kimlikli bir Pakistanlı sığınmacı gözaltına alındı. Ama Naved, suçlamaları kabul etmezken polis de “yanlış adamı yakaladık” sonucuna vardı. 48 kişinin de yaralandığı saldırıda Polonya’daki bir firmaya ait TIR’ın gerçek sürücüsünün Polonyalı olduğu ve fail tarafından silahla öldürülüp yan koltuğa konulduğu belirtiliyor. Ama vücudunda kavga ve silah kullandığını gösteren barut izi bulunmayan ve saldırı sırasında sürücü koltuğunda oturduğuna dair görüntü elde edilemeyen Naved dün akşam serbest bırakıldı.

Bu arada Almanya’ya bir yıl önce gelen, güvenlik makamlarınca İslamcı olarak tanınmayan, ancak bazı küçük suçlara karışan Naved’in kaldığı eski Tempelhof Havaalanı arazisinde kurulu sığınmacı barınağına 250 polis baskın düzenleyip arama yaptı. Alman medyasına göre Berlin’de Noel panayırına saldırı hazırlıklarına dair günler öncesinden istihbarat vardı.

Yas ilan edildi

Dün Almanya’da bir günlük ulusal yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi. Güvenlik kabinesini toplayan Başbakan Angela Merkel, “terör saldırısı” vurgusu yaparken “Failin iltica talebinde bulunan bir sığınmacı olduğu doğrulanırsa hepimiz için buna katlanmanın özellikle zor olacağını biliyorum” dedi. Sığınmacılara açık kapı politikası nedeniyle eleştirilerin odağında olan Merkel, “Kötülere karşı duyulan korkunun bizi felç etmesine izin vermeyeceğiz. Şu saatlerde zor gelse de Almanya’da yaşamak istediğimiz hayat için, özgürce, birlikte ve açık bir toplumda yaşamak için gerekli gücü bulacağız” diye konuştu.

‘Almanya güvenli değil’

Aşırı sağa meyleden Almanya için Alternatif (AfD) lideri Frauke Petry “Almanya artık güvenli değil. Bunu size söylemek başbakanın işi ama ben söylemek zorunda kalıyorum” diye çıkıştı. AfD’den Marcus Pretzell “Bu lanetli ikiyüzlülük ne zaman duracak? Bunlar Merkel’in ölüleri” diye tweet’ledi. Eyaletlerin içişleri bakanlarının oluşturduğu güvenlik organına başkanlık eden CDU’lu Klaus Bouillon ise “bir savaş halinde olduğumuzu kabul etmeliyiz” derken polislerin ağır silahlarla donatılacağını duyurdu.

ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkel’i telefonla arayarak taziyelerini ve her türlü destek teklifini iletti. BM Güvenlik Konseyi saldırıyı kınadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr