Alman meclisi “soykırım” derse, Büyükelçi Avni Karslıoğlu’nun çekilip çekilmemesi konusunda henüz karar verilmedi. Bu kararsızlıkta, Almanya’nın 2005 tarihli “soykırım” ifadesini içermeyen kararının yanı sıra Başbakan Angela Merkel’in hem vize serbestisi hem de AB ile ilişkilerde Türkiye’ye kapı açması rol oynadı.

1915’in 100. yılında Ankara’nın 7 defa yaptığı girişimler sonuç vermiş ve Almanya’da “soykırım” tasarısı çıkmamıştı. Ancak bu defa Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden AB’de Türkiye aleyhine dönen hava nedeniyle Ankara’nın girişimlerinde başarı sağlanamadı.

Hazırlıklar tamam

AB ile sığınmacı karşılığı vize serbestisinde belirsizlik sürerken Merkel’in oynadığı rol ve AB’de Türkiye için yaptığı girişimler nedeniyle Ankara, Berlin ile kriz yaşamak istemiyor. Bunun için bir yandan Almanya’nın benzer bir kararı 2005’te kabul ettiğine ve Türkiye’nin “soykırım” kararları her kabul edildiğinde elçi çekmediğine işaret ediliyor. Dışişleri, elçinin “istişareler için” çağrılmasına yönelik hazırlıkları da yaptı. Nihai karar için hükümetin kararı bekleniyor. Öncesinde Almanya Dışişleri Müsteşarı 1 Haziran’da Türkiye’ye gelecek.

Almanya’da 1993 yılında 5 Türkiye vatandaşının yakılarak öldürdüldüğü olay nedeniyle Türkiye, anma etkinlikleri yapıyordu. 20. yıldaki anma faaliyetlerini bizzat Türkiye düzenlenmişti. Ancak Dışişleri, bu faciayı anan açıklama yapmaya kritik oylamadan önce, 23 yıl sonra karar verdi. Açıklamada, 1915 oylamasına yönelik mesaj dolaylı verildi: “Özellikle Avrupa’da son dönemde ciddi boyutlara ulaşan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığından duyduğumuz endişeyi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu tür elim hadiselerin tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu çerçevede, başta siyasetçiler olmak üzere, omuzlarında toplumsal sorumluluk bulunan kamuoyuna mal olmuş şahsiyetleri ayrıştırıcı ifade ve tutumlar yerine, birleştirici söylem ve eylemlerde bulunmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr