Almanya’da Berlin’in Lichtenberg bölgesinde Sol Parti’nin belediye başkanı adayı Helin Evrim Sommer (45), en yüksek oyu aldı. Milletvekili olarak uzun yıllardır siyaset sahnesinde yer alan Sommer, koalisyon görüşmeleri bittiğinde belediye başkanı olacak. Sommer’in politik yaşamı, 9 yaşında küçücük bir çocukken hayatın zor yanını deneyimlemiş, 45 yaşındaki bir kadının başarı hikâyesi aynı zamanda... 12 Eylül karanlığında, TÖB- Der üyesi babasının siyasi iltica talebiyle Almanya’ya göçtüler. Berlin’de yepyeni bir hayat kurdular. Sommer ile Lichtenberg’de buluştuk.

- Sizi tanıyabilir miyiz?

Muş Varto doğumluyum. Babam Muş’ta öğretmendi. Milli Eğitim Müdürlüğü de yaptı. Sol görüşlüydü. 1972’de cezaevine girdi. 12 yıl ceza aldı afla çıktı. 1980 darbesi sonrası hakkında tutuklama kararı çıkınca Almanya’ya siyasi ilticada bulundu. 9 yaşındaydım geldiğimizde. Babam hemen Almanca öğrendi, pedagog olarak çalıştı. Annem de 17 yıl kreşlerde çalıştı. Humboldt Üniversitesi’nde sosyoloji ve tarih okudum. Üniversiteden itibaren kadın ve insan hakları alanında çalıştım. Kadın örgütlerinde aktiftim. Sol Parti’den teklif geldi. 17 yıl milletvekilliği yaptım. Meclis’e girdiğimde 27 yaşındaydım. Parlamentodaki en genç kadın bendim.

- Belediye seçimi çalışmalarınızda neye odaklandınız?

Berlin’in doğusundaki Lichtenberg, tipik bir göçmen bölgesi ancak Türkiyeli göçmen sayısı burada azınlıkta. 15 yıldır güçlenen bir bölge. Nüfusu arttı. Halkın yüzde 21’i ise yoksul. Yoksulluğu bitirmek üzere projelerimiz var. “İlçeye dair ne yapılacaksa halka soracağız” diyoruz.

- Almanya kadın hakları konusunda ne durumda?

Avrupa’da son sıralardayız. Erkeklerle aynı işi yapan kadınların maaşları yüzde 23 az. Büyük şirketlerin yönetiminde kadın oranı yüzde bir. Sol partilerde yüzde 50 kadın kotası var. Sol partilerin etkisiyle eyalet parlamentosundaki kadın milletvekili oranı yüzde 32. Biz bu oranın yüzde 50 olmasını istiyoruz.

- Almanya’nın mülteci politikasını değerlendirir misiniz?

Berlin’e geçen yılın başında 80 bin mülteci geldi. Şu an 40 bini burada, spor salonlarında. Çocuklar okulsuz ve kreşsiz. İlçemde 6 bin mülteci var. Sol Parti, Merkel’in Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasını eleştirdi, hep eleştirecek. Kabul edilemez bir anlaşma.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr