İklim değişikliğine müdahale edilmezse açlık ve bulaşıcı hastalıkların yakında sınırları kaldıracağını söylemek yanlış olmaz. Pera Müzesi’nde açılan “Balkanlardan Gelen Soğuk Hava” sergisi sanatsal felsefesini iklim sorununa oturtuyor. 7 Mayıs’a dek sürecek sergi, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Romanya, Sırbistan ve Slovenya’dan çağdaş sanatçıların eserlerine yer veriyor.

Balkanlar hem siyasi hem iklim çağrışımları yapıyor bize.... Sergideki video, fotoğraf, çizim ve yerleştirmeler sosyal, politik ve kültürel işlerden oluşuyor. Ancak, sergi sanat felsefesini iklim üzerinden şekillendiriyor. Aslında sergideki tüm yapıtlar iklimin yarattığı yapıtlar. Bu iklim hem coğrafik hem siyasi... Balkanlardan gelen bu yapıtlarda onların çektikleri acılar, yangınlarından kalan küller ve ruh halleri var...

Lübliyana Müzesi ve Galerileri’nde sanat yönetmeni olarak çalışan Alenka Gregori ile Ali Akay’ın küratörlüğünde düzenlenen serginin rüzgâr üzerinden kurulan teması aynı zamanda kışın gelişine işaret eden “Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası” söylemine gönderme yapıyor. Ali Akay, “Sergi, siyasi ve insan olmaktan çok doğa ve iklim üzerine bir sergi. Belki 30 sene sonra suyumuz kalmayacak, açlık olacak. Bugün savaştan kaçanlar bu kez açlıktan kaçacaklar. Son dönemde hangi siyasi kanattan olursanız olun Dubai’leşen bir İstanbul arzusu olduğunu görürsünüz. Dubai’leşen İstanbul’a belki de bir rüzgâr engel olacak” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr