TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, terör operasyonlarının sürdüğü Güneydoğu’da stratejik öneme sahip Yüksekova ve Cizre’nin il yapılmasını içeren torba tasarı kabul edildi. Hakkari “Çölemerik” adıyla, Şırnak ise “Nuh” adı verilerek ilçeye dönüştürülüyor. Öte yandan teröre destek veren belediyelere kayyum atanmasının da yolu açılıyor. Teröre bulaşan belediye başkanı, yardımcısı veya meclis üyeleri görevden alınabilecek ve 15 gün içinde yerlerine yeni isimler atanacak. Hendek kazma gibi terör eylemlerinde kullanılan kamu araçlarına da el konulabilecek. İçişleri Bakanlığı’na istediği kamu kurum ve kuruluşunun taşınırlarına ve mallarına el koyma yetkisi verilecek. Gülen Cemaatine yönelik operasyonların yapıldığı bir süreçte kurumlarda soruşturma yürüten müfettişlere, hakim ve savcılar gibi koruma zırhı getirilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki hafta Genel Kurul’da yasalaştırılacak olan torba tasarıdaki bazı düzenlemeler şöyle:

MÜFETTİŞLERE KORUMA ZIRHI

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre. darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlar kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında kritik soruşturmaları yürütenler dahil olmak üzere müfettişlere koruma zırhı getirilecek. Denetim ve soruşturma elemanlarının işlemleri ve hazırladıkları raporlara ilişkin kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk halleri de dahil sadece idareye dava açılabilecek. Ancak kin, garez ve hatır icabı bir işlem yaptığı belirlenirse tazminat ilgili kişiye rücu ettirilecek. Bu hüküm sadece hakim ve savcılar için uygulanabiliyor.

SİT ALANINA İZİNSİZ İNŞT YAPILABİLECEK

Koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın sit alanlarına inşaat yapan veya tarihi binalara fiziki müdahalelerde bulunanlara, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanmayacak.

BELEDİYELER KENTSEL SİT ALANLARINDA DEVRE DIŞI

Kentsel sit alanlarıyla ilgili yönetim planı kararlarında ilgili belediye veya birden fazla belediye artık devre dışı kalacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tek yetkili olarak yönetim planı taslağı hazırlayacak. Bakanlık isterse ilgili kurumlarla işbirliği yapabilecek.

İÇİŞLERİ İSTEDİĞİ KURUMA EL KOYABİLECEK

İçişleri Bakanlığı güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve il özel idareleri dahil mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerine ait taşınmazlar, kaynak ve irtifak haklarına el koyabilecek. El konulan taşınmazı bedeli 60 gün içinde belirlenecek. İtirazları, el koyma sürecini durduramayacak. Mahkemeler de yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek.

BELEDİYELERE KAYYUM

Belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyeleri terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevlerinden uzaklaştırılacak. Görevinden uzaklaştırılan, tutuklanan, kamu hizmetinden yasaklanan veya istifa eden belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyesinin yerine Büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanlığı, diğer belediyelerde de valiler tarafından yeni isimler görevlendirilecek. Bu kanun yürürlüğe girer girmez terör nedeniyle haklarında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili veya meclis üyelerinin yerine derhal yeni isimler görevlendirilecek.

TERÖRDEN ZARAR GÖREN BİNALARA MÜDAHALE

Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda, imar planı, imar uygulaması, alt ve üstyapı projeleri, ruhsat ve yapım da dahil olmak üzere, bütün iş ve işlemler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından resen yapılacak, yaptırılacak ve onaylanacak. Bu alanlarda her tür ve ölçekteki meri imar planı, plan notları ve plan açıklama raporunda ilgili idarelere verilmiş görüş bildirme de dahil her türlü görev ve yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçecek.

YÜKSEKOVA VE CİZRE İL OLDU

Bölgenin coğrafi konumu, sosyal ve ekonomik yapısı, nüfusu dikkate alınarak ulaşım, haberleşme, emniyet ve asayiş hizmetlerinin daha etkin yürütülmesi amacıyla, Hakkari’nin Yüksekova ilçesi ile Şırnak’ın Cizre ilçesi il yapılacak. Hakkari eski adıyla “Çölemerik”, Şırnak ise “Nur” adıyla ilçeye dönüştürülecek. Yüksekova ilinde ayrıca Derecik adıyla bir ilçe kurulacak. Yüksekova’ya Çölemerik (Hakkari), Çukurca, Dereci ve Şemdinli ilçeleri bağlı olacak. Cizre iline ise Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh(Şırnak), Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanacak.

VAKIFLAR TV KURABİLECEK

Vakıflar radyo ve televizyon kurabilecek.

RTÜK’ÜN TV GELİRLERİNE TIRPAN

Darbe girişimi sırasında aldığı tavır nedeniyle Cumhurbaşkanı ve hükümetin taktirini kazanan medya kuruluşlarına mali destek sağlanacak. RTÜK’ün radyo ve televizyonların ticari gelirlerinden aldığı yüzde 3’lük pay yüzde 1,5’a düşürülecek. Böylece milyonlarca TL radyo ve televizyonların cebinde kalacak.

ŞEHİT AİLESİNE ÖTV’SİZ ARAÇ

Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemeksizin araç alabilecek. Aracın 5 yıl sonra satılması halinde bu vergi ödenmeyecek.

ASKERE ÜCRETSİZ PROTEZ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ve emniyet teşkilatında görevlerini yaparken atış, tatbikat veya diğer silahlı yaralanmalar nedeniyle malûl olan vazife ve harp malûllerinin de sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçler herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacak.

HENDEK KAZAN KEPÇEYE EL KONULACAK

Belediye hizmetlerinin terör veya şiddet olaylarıyla mücadeleyi olumsuz etkilediği veya etkileyeceğinin belirlenmesi halinde, valilik söz konusu hizmeti diğer kurumlara yaptırabilecek. Bu hizmetin masrafları belediyenin gelirinden düşülecek. Belediye veya bağlı idare imkânlarının terör veya şiddet olaylarına dolaylı ya da doğrudan destek sağlamak amacıyla kullanıldığının valilik tarafından belirlenmesi halinde, söz konusu belediyenin taşınırlarına, o yerin en büyük mülki idare amiri tarafından el konulacak. İlgili personel de görevden uzaklaştırılacak. Böylece özellikle operasyonların yoğunlaştığı bölgede güvenlik güçlerini engellemek ve tuzak kurmak için hendeklerin kazılmasında kullanılan kepçe gibi araçlara doğrudan el konulmanın yolu açılacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr