Tutuklanan  eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş dahil 10 milletvekilinin cezaevlerinde tecritte olması HDP’nin tepkisine neden oldu. TBMM’de basın açıklaması yapan HDP Milletvekili Osman Baydemir, özellikle Edirne F Tip Cezaevi’ndeki Demirtaş’ın güvenliğine ilişkin bir takım endişeler olduğunu söyledi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı vekillere yönelik operasyona sessiz kalmakla eleştiren Demirtaş, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

"AKLINIZDAN GEÇİRMEYİN"

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve milletvekillerimiz halkın yasal temsilcileridir. Ve bizim onurumuzdurlar. Eşbaşkanlarımız ve milletvekillerimiz şu anda cezaevlerinde tecrit altında tutuluyorlar. Edirne F Tipi Cezaevinin tecrit kararı başka hukuksuzlukların hazırlandığının göstergesidir. Sakın ha aklınızdan geçirmeyin! AKP’li bir milletvekili, bir suikast olursa halk cezaevlerini basar diyor. Cumhurbaşkanı’na soruyorum, haberdar mısınız? Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tırnaklarına zarar gelirse bunun birinci dereceden sorumluları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı olacaktır.

"KİNİNİZDEN VAZGEÇİN"

Aslında Eş Başkanlarımız ve milletvekillerimiz Cumhurbaşkanı’ndan daha özgür. Çünkü Cumhurbaşkanı kendi korkularının esiri. Cumhurbaşkanı, bugün yaşadığımız durum sizin kininizin, kibrinizin, intikam alma duygunuzun sonucudur. Kininizden vazgeçin. Cumhurbaşkanı, çobanlık iddianız varsa o sizin iddianız ama bizim sürü olmama hakkımız da bakidir.

‘Mili irade, milli irade’ diyorsunuz. Demirtaş ve Yüksekdağ milli irade değildir de nedir? (Demirtaş’ın cezaevindeki durumu) Bir risk olmasaydı bu açıklamayı yapmazdım. Çeşitli temaslarımız oldu ama sonuç alınamadı. Demirtaş neden Edirne Cezaevi’nde? Neden C blokta tutuluyor?

"TBMM BAŞKANINDAN SES YOK"

Meclis Başkanı, sen nasıl bir meclis başkanısın? Senin üyelerin cezaevinde tecritte, senden tık yok. Eşbaşkanlarımız cezaevindeyken kimse Meclis işliyor diyemez. Hazırlanacak hiçbir yasa ya da anayasa meşru olamaz. (Kaynak: Duvar)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr