Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumu için “zamanın geldiğini, koşulların uygun olduğunu” duyurdu. Irak merkezi yönetiminin yine şimşeklerini çekmesi beklenen bir açıklama yayımlayan Barzani, “Son günlerde bazı taraflar bağımsızlığa hazır olmadığımızı ve zeminin buna müsait olmadığını söylüyor. Ancak bilmeliler ki Kürt milletinin kaderini tayin etmesi için en doğru zaman bu zamandır. Kürt milleti bağımsız devletlerini kurmak için kimseden izin isteyecek değil” dedi.

Referandumun bağlayıcılığı olmayacağını söyleyen Barzani, “Derhal devlet ilanından ziyade Kürdistan halkının geleceğiyle ilgili istekleri ve görüşlerini bilmemizi sağlayacak” dedi.

 

‘Quebec gibi’

Daha önceki referandum çağrılarındaki gibi yine tarih vermedi, ama bu kez “Referandum bağımsızlık takvimini belirleme noktasında IKBY’ye yardımcı olacak” dedi. “Kürdistan halkı kendi kaderini tayin hakkının başka biri tarafından hediye edilmesini bekliyorsa, bağımsızlık asla elde edilemez. Böyle bir hak vardır ve Kürdistan halkı bunu talep edip kullanmalıdır” çıkışını yapan IKBY Başkanı, “Nasıl İskoçya, Katalonya, Quebec ve diğer yerlerin gelecekleriyle ilgili görüşlerini ifade etme hakkı varsa, Kürdistan’ın da böyle bir hakkı vardır ve bu tartışılmazdır” vurgusu yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr