Emek Sineması’nı yıkan Kamer İnşaat yetkililerine açılan davanın şikâyetçisi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, şimdiye dek yapılan iki duruşmaya da katılmadı. Bakanlığın avukatları, mahkemeye herhangi bir mazeret de sunmadı. Sanıklar ise yapılan bütün işlemlerin, 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayından geçtiğini savunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, Kültür ve Turizm Bakanlığı suçtan zarar gören, TMMOB ise müşteki olarak yer almıştı. Şüphelilerin “Emek Sineması’nı aslına uygun restore etmedikleri ve komşu kültür varlıklarına zarar verdikleri” gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edilmişti. İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk oturumu 5 Mayıs’ta yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan hiçbir temsilci duruşma salonunda yoktu. Şantiye şefi Alaaddin Bilen, ifade verdi. Onaylı projeye aykırı bir işlem yapılmadığını, koruma kurulunun oybirliği ile projeye aykırı herhangi bir işlem yapılmadığı yönünde karar aldığını kaydetti. Sinema ile ilgili planları hazırlayan mimari grubun yöneticisi olan sanık Fatih Kesgün ise kurul kararlarına ve projeye aykırı herhangi bir işlem yapılmadığını öne sürdü.

PROJEYE UYGUN

Bakanlığın avukatları, davanın dün görülen ikinci oturumuna da mazeretsiz olarak katılmadı. Savunmaları alınan Kamer İnşaat yetkilileri Levent Eyüboğlu ve Ahmet Akbalık, tüm inşai faaliyetlerin projeye uygun olarak yapıldığını savundu. 1 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, yapılan işlemlerin projeye uygun olduğuna dair kararlar alındığını aktardılar. Mahkeme, Kültür Bakanlığı’nın ve TMMOB’nin müdahillik talebini kabul ederek, davayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Emek Sineması, 2009’da kapatıldı, 2013 yılında yıkıldı. Yürütmeyi durdurma kararlarına karşın, içinde dükkânların ve restoranların olduğu Grand Pera projesine devam edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yürütmenin durdurulması kararını yerine getirmeyen Kamer İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede, Emek Sineması’nın aslına uygun restore edilmediği, tescilli eser “Cercle D’orient ve Melek Apartmanı” binasında çatlaklar oluşturulduğu tespit edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr