Dünya, bundan birkaç ay önce çok sayıda lideri koltuğundan eden Panama belgelerinin henüz etkisi geçmemişken güne yeni belgelerle uyandı. İşadamlarından siyasi liderlere, dünyanın dört bir yanından yüzlerce kişinin off-shore hesaplarını ortaya döken dokümanların adı bu kez ‘Bahamalar belgeleri.’ Belgeler, 1990-2016 arasında Bahamalar’da kayıtlı 175 bin 888 şirketle bağlantılı politikacı ve iş insanlarının bilgilerini içeriyor.

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarının ortaya çıktığı Bahamalar belgelerinde Türkiye’den de isimlerin yer alması şaşırtıcı değil. Karayiplerin en zengin ülkelerinden Bahamalar’da Türkiye ile ilişkili 10 şirket ve 12 isim yer alıyor. Bu şirketlerin direktörleri arasında dikkat çekenlerden biri ise Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Servet Yardımcı’nın ağabeyi, eski AKP milletvekili Hasan Kemal Yardımcı.

Belgeler, Yardımcı’nın Bahamalar’da denizcilik sektöründe faaliyet gösterdiği anlaşılan bir şirket kurduğunu ortaya koyuyor.

Oğluna devretmiş

2004-2007 yılları arasında Bahamalar merkezli Shipcare Management Ltd adlı şirketin direktörü olarak görünen Hasan Kemal Yardımcı, Türkiye’de aynı dönemde Yardımcılar Holding’in yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu. Milletvekili seçilmesinin hemen ardından ise Yardımcı, off-shore şirketindeki görevini oğulları Gökhan ve Turhan Yardımcı’ya devretmiş. Bahamalar belgelerine göre 129413 sicil numaralı Shipcare Management Ltd, 9 Ocak 2004 tarihinde kuruluyor. Aynı tarihte şirket direktörü olarak atanan Yardımcı, 6 Ağustos 2007 tarihinde direktörlük görevini bırakıyor.

Hasan Kemal Yardımcı, 22 Temmuz 2007’de 23. dönem AKP İstanbul milletvekili seçilmişti. 2007-2011 yılları arasında TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı görevini üstlenen Yardımcı, 2011 seçimlerinde yeniden milletvekilliği için aday gösterilmedi. 19 Ağustos 2011’de Milli Savunma Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı olarak atandı. Yardımcı, 2015 seçimlerine kadar bu görevini sürdürdü.

Yardımcı ile ilgili bir diğer ilginç ayrıntı da 1998-2007 arasında Bahamalar’ın İstanbul fahri başkonsolosu olması.

Bahamalar, Britanya Virjin Adaları ve Londra’da off-shore şirketlere danışmanlık veren Lennox Paton Corporate Services Limited adlı avukatlık şirketi üzerinden kurulan şirket 5 bin dolar sermayeli. Yıllık 350 dolar aidat ödenen şirket, 2010 yılında aidatı ödenmediği için 1 Ocak 2011’de kapatılıyor.

‘Kullanmaya gerek kalmadı’

Konuyla ilgili konuştuğumuz Hasan Kemal Yardımcı’ya Shipcare Management ile ilişkisini sorduk. Yardımcı, fahri başkonsolos olduğu dönemde Bahamalar’ı sıkça ziyaret ettiğini ve ziyaretleri sırasında çok sayıda gemi siparişi aldıklarını belirterek “Avukatımın tavsiyesiyle kurdum ama hiç kullanmadım”dediği şirketi şöyle anlattı: “1998’den 2007’ye kadar Bahamalar fahri başkonsolosluğu yaptım. 2004 yılı da tersanecilik sektöründe Bahamalar bayraklı gemilerin yapıldığı döneme rastlar. Biz de ticari aktiviteleri geliştirmek için gittik ve çok sipariş aldık. Türkiye’de Bahamalar bayraklı ilk gemileri yapan biziz. Sonra avukatımın tavsiyesiyle bir yöneticilik şirketi kuralım istedik. Denizcilik firması olmamız, fahri konsolos olmam sebebiyle kurduk ama kullanmaya hiç gerek duymadık. Çünkü siparişler şahsım adına geldi. Danimarkalılara, Fransızlara, Norveçlilere gemi sattık. 10-15 tane gemi yaptık. Milletvekili olmam sebebiyle şirketi oğullarıma devrettim. Şimdi herhalde kapanmıştır.”

Yardımcı, fahri başkonsolosluk görevini oğlu Turhan Yardımcı’ya devrettiğini, bunun için Bahamalar’a başvurduklarını ve işlemlerin sürdüğünü de söyledi.

 

Eski AKP milletvekili Hasan Kemal Yardımcı, Bahamalar’ın fahri başkonsolosuyken avukatının tavsiyesiyle off-shore şirket de kurmuş.

 

 

 

Bilal ERDOĞAN’IN gemileri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’a ait gemiler de Yardımcılar Holding’e ait tersanelerde yapılmıştı. Geçen yıl Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kardeşi Mustafa Erdoğan ve eniştesi Ziya İlgen’in ortaklığında kurulan BMZ Group, Yardımcılar Holding’e bağlı Türkter ve Yardımcı tersanelerine 10 gemi siparişi vermiş, bu gemilerin her birinin 18 milyon dolara mal olduğu iddia edilmişti.

 #bahamasleaks ... Eski Galatasaray yöneticisi Cem Kınay'ın paraları Belize'de mi?

#bahamasleaks ... İşte Bahama Belgeleri'nde adı geçen 10 Türk şirketi

PORTRE / Hasan Kemal Yardımcı 1950 Rize doğumlu olan Hasan Kemal Yardımcı, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Vatan Mühendislik Yüksek Okulu’nu bitirdi.

Gemi İnşa Sanayi ve Gemi İşletmeciliği şirketlerinin de içinde bulunduğu Yardımcılar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. AKP’den 23. dönem milletvekili seçilince görevini ağabeyi Servet Yardımcı’ya devretti. Rizespor Kulübü profesyonel futbol takımı Genel Kaptanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Yardımcı, Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre Üyeliği, Rize Çocuk Esirgeme Kurumu, Türk Armatörler Birliği ve Türk Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu üyeliklerinde de bulundu. İstanbul Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Rize Sosyal Yardımlaşma Vakfı Kurucu Üyesi oldu. İyi düzeyde İngilizce bilen Yardımcı, evli ve 3 çocuk babası.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr