Nobelli bilim insanı Aziz Sancar, 2008 yılında kendi birikimi olan 1 milyon dolar ile Chapel Hill kasabasında bir ev satın aldı. Buraya Carolina Türk Evi adını verdi. Amerikalı eşi Gwen ile birlikte ABD’ye doktora için gelen Türk öğrenciler kendi yaşadığı zorlukları yaşamasın diye evini o çocuklara açtı ve burayı hem yurt hem de kültür merkezi olarak kullanmaya başladı. İlgi duyan Amerikalılar için bir de Türkçe eğitim kursu açıldı.

‘Trafik’ bahanesi

Sancar 325 bin dolarlık Nobel Ödülü’nü tamamen Türk Evi için harcamaya karar verdi. Vatan'dan Uğur Koçbaş'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da destek sözüyle daha geniş bir Türk Evi inşa edilmesi için arayış başladı. Sonunda aynı bölgede 8 bin 100 metrekarelik bir arazi bulundu. Belediye’ye Velma Road üzerinde bulunan bu araziye çok daha geniş bir konuk evi ve kültür merkezi inşa edilmesi için başvuru yapıldı. Ancak beklenmedik bir engelle karşılaşıldı. Bölgede yaşayan Amerikalıların bu denli büyük bir Türk Evi yapılmasına ‘çok trafik olur’ bahanesiyle karşı çıktıkları ve izin verilmemesi için belediyeye başvurdukları ortaya çıktı.

‘ABD’yi tanıtıyoruz’
Bunun üzerine Chapel Hill Belediye Meclisi toplandı. Tarafların projeye yönelik görüşlerini dinledi. Türk Evi adına savunmayı Aziz Sancar’ın eşi Gwen Sancar yaptı. Sancar, ‘260 metrekarelik bir evde sınırlı imkanlarla faydalı işler yapmaya çalışıyoruz. ABD’ye yeni gelen öğrencilere sunabileceğimiz imkanlar çok kısıtlı kalıyor. Ayrıca kültür etkinliklerimiz için de yerimiz dar. Bu öğrencilere ABD’de nasıl yaşayabileceklerini öğretmek istiyoruz. Burayı tanımalarına yardımcı oluyoruz’ dedi. Sancar’ın ABD’li eşinin verdiği ılımlı mesajlar ve Aziz Sancar’ın Nobel kazanan bir bilim insanı olması bölgedeki Amerikalıları da rahatlattı. ‘İki tarafın da kazanacağı bir çözüm üzerinde uzlaşabiliriz’ diyerek toplantıda anlaşma sinyali verildi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr