Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki cemaatçi unsurların yaptığı 15 Temmuz darbe girişiminde Jandarma Genel Komutanlığı merkez üs olarak kullanıldı. Hava Kuvvetleri’ndeki unsurlar Ankara’daki Akıncı Üssü’nü ele geçirerek destek verirken, Adana’daki İncirlik Üssü’nde bulunan tanker uçaklar da havadaki uçaklara yakıt ikmali desteği sağladı. Ankara ve İstanbul’da zırhlı birlikler de kalkışmaya destek verdi.

Saray’a çok yakın

Darbe girişiminin perde arkası aralanmaya başladı. Darbe, Jandarma Genel Komutanlığı’nın Saray’a çok yakın olan Beştepe Ek Binası’ndan yönetildi. Darbe girişimiyle binada Polis Özel Harekât birlikleri operasyona başladı. Operasyonlar düne de sarktı. Darbenin diğer bölgelerde olduğu gibi Ankara’daki bir ayağı da zırhlı birlikler oldu. Etimesgut Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı’nda bir grup darbeye tank ve zırhlı personel taşıyıcılarla destek verdi.

Hava desteği Akıncı’dan

Darbe girişimine hava unsurları Akıncı Üssü’nden destek verdi. Ankara’nın Kazan ilçesinde TAI tesislerinin de yanında bulunan Akıncı Üssü’nü ele geçiren darbeciler buradan havalandırdıkları uçaklarla Genelkurmay, TBMM bölgesinde alçak uçuş yaptı. TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı bölgelerini bombaladı. Adana İncirlik Üssü’nden havalanan tanker uçaklar, havada yakıtı biten darbeci pilotların uçaklarına ikmal yaptı.Darbecilerin bazı kara havacı unsurların da desteğini aldıkları, bir Cobra saldırı helikopterinin TBMM’yi taraması, bir Skorsky helikopterinin de Gölbaşı’nda Polis Özel Harekât Merkezi ve Türksat uydu merkezine saldırmasıyla ortaya çıktı.

İstanbul’da zırhlı tugay

İstanbul’da darbe girişimine kalkışan aktif birlikler jandarma birliklerinin yanı sıra 2. Zırhlı Tugay oldu. Maltepe’deki tugaydan çıkan tank ve zırhlı personel taşıyıcıları boğaz köprülerini Anadolu girişinden trafiğe kapattı. Bazı zırhlı unsurlar Atatürk Havaalanı’na yöneldi. Darbe girişiminde bulunan Jandarmadaki generaller ile diğer birlik komutanları gözaltında bulunuyor.

Komutanlar neredeydi?

Darbe girişiminde karargahta Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile İkinci Başkanı Yaşar Güler’in rehin alındıkları ortaya çıktı. Bu komutanların Akıncı Üssü’ne götürüldükleri, kurtarılmalarının ardından dün sabah helikopterle Çankaya Köşkü’ne geldiklerini gösteren görüntü ile netleşti. Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi, 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ile Donanma Komutanı Veysel Kösele’nin nerede oldukları uzun süre netleşmedi. Akşam saatlerinde Huduti’nin gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Genelkurmay izole edildi

Darbe girişimi önceki gün akşam İstanbul’la birlikte Genelkurmay Karargahı’nda da başladı. Orgeneral Akar ile çok sayıda komutan “izole” edilirken, bu girişime Özel Kuvvetler Komutanlığının müdahale etmesiyle sabaha kadar süren çatışma çıktı. Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, şehit ve yaralılarının olduğunu dile getirdi. Genelkurmay’daki çatışmaların sürerken, gecenin ilerleyen saatlerinde karargaha inen iki helikopter Akar ve diğer rehin komutanları alarak Akıncılar Üssü’ne götürdü. Sabah Akıncılar Üssü’ne Polis Özel Harekat unsurlarının operasyonu ile Akar ile İkinci Başkanı Güler kurtarıldı.

Akıncı neresi?

Darbe girişimiyle Türkiye’nin gündemine gelen Akıncı Üssü, Ankara’nın 50 kilometre batısındaki Kazan ilçesinde yer alıyor. Üste, eğitim uçuşlarının yanı sıra TAI’de ürütemi yapılan hava araçlarının testleri de gerçekleştiriliyor. Üssün eski adı olan Mürted, daha sonra Akıncı olarak değiştirildi. Bölgenin en büyük alana yayılmış hava üssünde, yoğun olarak F-16 uçaklarının filoları bulunuyor.

Hangi birlikler?

Kara Havacılar: Kara Kuvvetleri bünyesinde yer alan, saldırı ve genel maksat helikopterlerini envanterinde bulunduran birlik. Darbe girişiminde kullanılan Skorsky ve Cobra helikopterleriyle gündeme geldi. Zırhlı Tugay: Bünyesinde tank ve zırhlı personel taşıyıcı, zırlı muharebe aracı bulunduran birlikler. Darbe girişiminde İstanbul’daki 2. Zırhlı Tugay ve Ankara’da Etimesgut Zırhı Tümeni ile gündeme geldi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr