Anayasa Mahkemesi OHAL kapsamında tutuklananlara ilişkin binlerce kişinin beklediği anayasal ilkeleri bugün yapacağı toplantıda görüşeceği öğrenildi. Yüksek Mahkeme’nin vereceği karar, OHAL kapsamında tutuklanan yaklaşık 50 bin kişi için emsal teşkil edecek. Alınan bilgiye göre Anayasa Mahkemesi 2. Dairesi, ilk kez bir OHAL tutuklusunun dosyasını ele alacak. Bu kapsamda “Aydın Yavuz ve diğerleri” başlığıyla yapılan başvuru dosyası görüşülecek. Mahkeme bu dosya üzerinden “OHAL kapsamında yapılan tutuklamalarda gözetilmesi gereken anayasal ilkeleri” belirleyecek.

Bu Anayasa Mahkemesi’nin tutuklamalara ilişkin ilke kararı örnek kararı olacak. Mahkeme bu karar üzerinden diğer 50 bin tutuklunun dosyalarını görüşerek sonuçlandırmaya çalışacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin kuruuluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, tutuklamalarla ilgili bu ilke kararından bahsetti. Söz konusu tutuklu mühendis Aydın Yavuz, Gölbaşı’nda Türksat uydusuna yakın bir noktada polis tarafından önü kesilerek gözaltına alındı. 9 Sulh Ceza Hakimliği kararı ie tutuklanan Yavuz, yeterli delil olmadan ve masumiyet karinesi gösetilmeden tutuklandığı, savunma ve adli yargılama hakkının ihlal edildiği gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

50 bin 402 tutuklu

Adalet Bakanlığı’nın yaptığı son bilgilendirmeye göre, OHAL döneminde 161 bin 752 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Bu kişilerden 50 bin 402 kişi hakkında tutuklama kararı verilerek cezaevine gönderildi. 47 bin 136 kişi haklarında tutuklama kararı verilmeyerek sulh ceza hakemlikleri tarafından adli kontrol kararı verilerek serbest bırakıldı. 7 bin 969 kişi ise tutuklama kararı verilmesine karşın yapılan itirazlar üzerine mahkemeler tarafından tahliye edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr