Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Beşiktaş Şubesi’nin düzenlediği Aydınlanma Ödülü bu yıl heykeltıraş Mehmet Aksoy’a verildi. Önceki akşam Akatlar Kültür Merkezi’nde sinema ve tiyatro sanatçısı Gülsen Tuncer’in sunumuyla düzenlenen ödül töreninde Beşiktaş’ta yapılan terör saldırısı dolayısıyla kokteyl ve eğlence bölümleri iptal edilmişti. Törende yapılan konuşmalara da terör saldırısına yönelik eleştiriler ve yas hâkimdi. Tören Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı A. İlhan Gülek’in konuşmasıyla açıldı. Gülek, konuşmasında dernek kurucularını terör saldırısında kaybetmiş olduklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Biz kurucularını terör saldırılarında kaybetmiş bir derneğiz. Beşiktaş’taki terör saldırısında şehit olan polis ve vatandaşlarımıza Tanrı’dan rahmet diliyorum. Ancak biz ne terörün, ne baskının, ne diktanın karşısında eğilmeyiz. Bizler sadece yurtseverlerin, emekçilerin, aydınların ve sanatçıların önünde eğiliriz. Atatürk’ten aldığımız ilhamla sanatın ve sanatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

‘Siyaset adına heykelleri yıktılar’

Gülek’in ardından kürsüdeki yerini alan gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, Mehmet Aksoy’un hedef gösterilip yıkılan ve tahrip edilen heykellerine gönderme yaparak, “Tarih boyunca, din adına, inanç adına, siyaset adına heykelleri yıktılar. Ancak tarih yıkanları değil, o heykelleri yapanları hatırlıyor. Sen heykellerinin kırılmasına, yıkılmasına bakma Mehmet. Devam et. Tarih seni yazacak” dedi. Törende opera sanatçısı Zafer Erdaş ve Gonca Birol Bahar’ın söylediği türkülerden sonra 2014 Aydınlanma Ödülü sahibi Gülriz Sururi, söz aldı ve “Biz gerçek gücümüzü bilmiyoruz. Birleştiğimizde, el ele verdiğimizde birikimimiz ve saçacağımız ışık ile karanlık günleri bitireceğiz. Aydınlanma yolunda yürümeye devam edeceğiz” dedi.

‘Taşla konuşmaya devam’

2016 Aydınlanma Ödülü’nü Gülriz Sururi’nin elinden alan Mehmet Aksoy ise ödül konuşmasında “barış heykellerine tahammül edemeyenlerin yaptıkları ortada” vurgusunda bulundu. Aksoy konuşmasında son dönemde yapılan estetik yoksunu Atatürk heykellerini de eleştirdi. Aksoy’un dinleyicilerden alkış alan konuşması şöyleydi: “Heykellerimi yıktıklarında çocuklarım ölmüş kadar acı hissediyorum. Barış heykellerine tahammül edemeyenlerin, heykellerime ucube diyenlerin yaptıkları ortada. Heykelin ışığı vardır. O ışık bazılarını rahatsız edebilir. Buradan önderimiz Atatürk’ün heykelleri için de bir şeyler söylemek istiyorum. Son dönemde korkunç, çatık kaşlı, estetik ve sanatsal hiçbir değeri olmayan Atatürk heykelleri yapılıyor ve diktiriliyor. Ben Atatürk’ün birleştiriciliğini, estetiğini, yurttaş sevgisini ve aydınlığını gösteren heykeller yapılmasını istiyorum. Bu heykeller ancak para, çıkar kaygısı olmayan sanatçılar tarafından yapılabilir. Taşla konuşmaya, kültürümüzü yaşatmaya ve heykel yapmaya devam edeceğim.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr