Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasını deniz altından bağlayacak karayolu tüp geçişi projesi Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık’ta açılacağını açıkladı. İnşaat Sanayicileri Sendikası (İntes) toplantısında duyurulan bu haber, yaklaşık 1.2 milyar dolarlık projenin arka plan öyküsüyle beraber geldi. Arslan’ın aktardığı bir anekdot, Hazine garantisinin bir başka türü olan borç üstleniminin beş yıl önce bürokraside nasıl büyük bir kavgaya yol açtığını kayıt düştü. Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle yapılan Avrasya Tüneli, Hazine’nin son tahlilde garantörlüğü anlamına gelen Borç Üstlenimi Sözleşmesi’nin uygulandığı ilk proje olma özelliği taşıyor. Arslan, “hukukçu iki memur” olarak nitelediği iki kamu görevlisinin direnci nedeniyle zor saatler geçirdiklerini söyledi. Bakanın aktarımı şöyle:

‘Beni yem ettiniz’

26 Şubat’ın anlamını bilmeyenler olabilir. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın doğum günü. Ona jest yapalım diye 26 Şubat’ta temelini atmak istiyoruz. O zaman başbakan, katılma sözü de almışız. 24 Şubat gece yarısı, saat yaklaşık 2-2 buçuk. DPT’de DPT, Hazine, Maliye ve Ulaştırma Bakanlığı olarak pazarlık yapıyoruz. Hazine’den, Maliye’den iki hukukçu arkadaş borç üstlenim sözleşmesi için, ‘Efendim yapamazsınız’ dedi. Sanki onlar vatansever; biz de satan durumdayız. Neyse diğer arkadaşlar devreye girdi. Onlara ‘Bu işi bitirmeden buradan ayrılmayacağım, yarın burada bir kurban keseceğim’ dedim. ‘Ya niye böyle söylüyorsunuz’ dediler. Dedim ki ‘Arkadaşlar iki tane genç memura bizi yem ettiniz.”

‘İstifa ederdim’

Bakan Arslan, sabaha kadar süren bu müzakerinin finalini ise şöyle aktardı: “Bu proje başarılı olduğu içindir ki, arkasından Osmangazi, onun arkasından de Yavuz Sultan Selim köprüleri geldi. Ha ertesi güne yetiştiremezsek ne olurdu? Genel müdürdüm o zaman. Herhalde ben ertesi güne istifa ederdim

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr