Suriye krizine çözüm bulmak, kırılgan ateşkesi sürdürmek amacıyla Rusya, Türkiye ve İran’ın inisiyatifi ile toplanan Astana zirvesinin üçüncüsü masada muhalifler olmaksızın başladı. Muhalifler Şam ve Moskova’yı hedef alırken Suriye delegasyonu ise Ankara’yı sorumlu tuttu.

Muhalifler daha önce Kazakistan’ın başkentindeki toplantıya, Suriye güçlerinin ateşkese uymadıkları gerekçesiyle katılmayacaklarını duyurmuştu. Rusya’ya da devreye girmesi çağrısı yapmışlardı. Astana’nın ilk iki turunda, silahlı muhaliflerin oluşturduğu heyete başkanlık eden, İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş, Twitter’dan “Görüşmelere katılmayarak, dünyaya Rusya’nın Suriye’de siyasi çözüm istediğini yalnızca basında gösterdiğini belirtmek istiyoruz. Rusya çözüm istiyorsa, politikasını değiştirmeli” dedi. Suriyeli taraflar arasında Astana’daki barış görüşmelerinde Şam delegasyonuna liderlik eden Beşar Caferi ise muhaliflerin katılmamasından Ankara’yı sorumlu tuttu. Garantör olarak Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, silahlı muhaliflerin Astana görüşmelerinin yeni turuna neden katılmadığını anlamaya çalıştıklarını, kendisinin Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’yla, Rusya Savunma Bakanlığı’nınsa doğrudan silahlı muhaliflerin komutanları ile görüştüğünü belirtti. Lavrov, “Bir yanlış anlama olduğuna inanmak için sebeplerimiz var” dedi. Astana’da dünkü toplantıda BM ve Rusya heyeti arasındaki görüşme de gerçekleşti.

‘Rusya bilgilendiriyor’

Öte yandan, Pentagon Sözcüsü Jeff Davis, Rusya’nın Mınbiç’teki operasyonları konusunda ABD’yi “iyi bir şekilde bilgilendirdiğini” açıkladı. Davis “Çarpışma ihtimalini azaltıyoruz” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da ABD’nin Suriye konusunda Rusya ile işbirliği yapabileceğini bildirdi. Bu arada Suriye güçleri Rus ordusunun yardımı ile IŞİD’in kontrolünde bulunan Palmira yakınındaki Hiyan gaz sahasını ele geçirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr