Cannes’da sürprizler eksik olmaz. Nitekim Fransız sinemasının şahsına münhasır şahane yönetmeni Claire Denis, başrolünü kadim arkadaşı Juliette Binoche’a verdiği romantik komedi “Un Beau Soleil Interieur/Let the Sunshine In” filmiyle şaşırttı. Romantizm fikriyle ve cinsellikle ‘şiddetle’ oynayan yönetmenin mizah duygusu her daim bilinse de bu kez boşanma sonrası hayatının aşkını arayan 50 yaşlarındaki bir kadının hikâyesi gayet konuşkan ve eğlenceli. Söyleşimizde Altın Lale jüri başkanı olarak da geldiği Istanbul Film Festivali’ne selam gönderen Claire Denis, “Aslında bu aşk arayışı ve dünyayla olan ilişkimiz üzerine acılı bir film yapmak niyetiyle başlamıştım, bu durumda yaşananlar ağır şeylerdir ama senaryo yazarken komedi dozunu artırmaya karar verdik. Zaten hayatla ilgili bir şeyleri anlatmaya başladığınızda mizah kaçınılmaz ama seyircinin bu kadar gülmesi yine de beni şaşırttı” dedi. Film hala bildik romantik komedilerden hayli uzak olsa da başroldeki Juliette Binoche’un sohbeti her zamankinden daha rahat ve neşeliydi, gülerek “Oynadığınız roller insanın ruh halini etkiliyor elbette” dedi. Aşkı her yaşta aramamız gerektiğini söyleyen ünlü Fransız oyuncuya göre toplumsal kodlamalar özellikle kadınlara yaş konusunda acımasız davranabiliyor ve bu engeli aşmak da yine bize düşüyor: “Naif ve klişe gibi gelmesin, aşka inanç bence çok önemli ve kutsal bir duygu. Ruhunuzu açmak, kırılma riskine rağmen hâlâ bir insana güvenmek bence tek seçenek.”

Yılların arkadaşı olan yönetmen Denis ve Binoche arasındaki güven ilişkisi ise daha da çoğalmış ve Binoche onun önünde soyunarak “Bir bak, sen göstermek istersen ben tamamen soyunmaya hazırım” demiş.

Oscar ödüllü oyuncu kalbini açık tutmayı sevse de aşkın sadece ilişkilerinde bulunabileceği fikrine şiddetle itiraz ediyor: “Son derece anlamsız! Etrafımıza bakalım. Aşk her yerde, her anda, kaynakları sonsuz. Sadece ilişkilerle aşkı bulabileceğimiz fikri öğretilmiş, bizi son derece kısıtlayan, algılarımızı kapatan bir anlayış. Önemli olan hislerimizi açık tutmak. Tabii ki zor ve bazen koşullarımız bizi son derece zorluyor. Buna rağmen öğretilenin dışına çıkarak ilişkiler olmadan da aşkı bulabileceğimiz konusunda ikna olmalıyız.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr