17 yaşındaki Defne Yığcı, kanser hastası arkadaşının tatlı yememesi için mücadele ederken, unsuz ve şekersiz tatlı tariflerinin peşine düştü. Arkadaşına birbirinden lezzetli tatlılar pişirdi. O tarifleri şimdi de “Ben Aslında Tatlıyım” adlı kitabında topladı. Yığcı, “Tek bir kişinin bile sağlıklı tariflerle yapılmış tatlılar yiyerek mutlu olabileceğine inanmasını sağlayabilirsem, amacıma ulaşmış olacağım” diyor. Yığcı’nın arkadaşı Yağmur Özmen ise yaşadığı mutluluğu şöyle anlatıyor: “Kemoterapi ağız tadımı bozduğu anlarda imdadıma aroması kuvvetli tatlılar koşuyordu. Defne tatlı yememem için büyük uğraşlar veriyordu ama benim için bir kitap yazmış olması beni tam anlamıyla büyük bir şoka soktu.”

Önce deney sonra kitap

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde okuyan Defne’nin, en yakın arkadaşı Yağmur’a lenfoma teşhisi konuldu. Tatlıyı çok seven Yağmur’un, kanser hücrelerini beslediği bilinen şekerli tatlılardan uzak durması gerekiyordu. Defne, tatlıdan vazgeçemeyen arkadaşı için bir şeyler yapmak istedi. Şekersiz tatlıların dünyasında keşfe çıktı. Araştırdı. Önce, evinde denemeler yaptı. Çok tarif vardı. Bazılarını değiştirdi, sevmediklerini eledi... Kendi sevmediği tatlıyı Yağmur’a yediremezdi. Sonra kitap fikri ortaya çıktı. Caretta Yayıncılık’tan çıkan kitapta, avokadolu puding, portakallı brownie, elmalı tart, damla çikolatalı kurabiye, enerji küpleri, granola, smoothie ve daha birçok tarifler alıyor. Kitaptaki fotoğraflar da yazarına ait. Defne, kitabın çıkış noktasını şöyle anlatıyor: “Ne zaman bir yere gitsek, Yağmur, ‘Hadi tatlı yiyelim’ diyordu. Kanser teşhisinden sonra ‘Şeker kanseri besler’ diye anlatmak istiyordum. O da ‘Tatlı yemek beni mutlu ediyor’ diyordu. Ben ona söyledikçe o bana çikolataların fotoğraflarını mesaj olarak atmaya devam etti. Sonra dedim ki ‘Tatlı ile mutlu oluyorsa, tatlı yemekten vazgeçirmek yerine, sağlıklı tatlılar bulabilir miyim?’ Konuştuğum her kesimden öylesine büyük destek geldi ki, küçük bir kar tanesinin kısa sürede kar topuna döndüğünü gördüm. Yağmur da kitabı verdiğimde çok şaşırdı.”

'Keyifle saçlarımın uzamasını izliyorum'

Şişli Terakki Lisesi son sınıf öğrencisi olan Yağmur, hastalıkla geçen yaz tanışmış. Boynuyla köprücük kemiği arasındaki bölgede misket büyüklüğünde bir kitleye rastlamış. Pek çok doktora gitmiş. En sonunda biyopsi ve pet taramasının ardından, 30 Eylül 2016’da Hodgkin Lenfoma teşhisi konulmuş. Tedavisi iki ay önce biten Yağmur’un sağlığı şu anda iyi. “Artık büyük bir keyifle saçlarımın, kaşlarımın uzayışını izliyorum ve tedavi süreci boyunca yapmak isteyip yapamadığım şeyleri yapıp acısını çıkarıyorum” diyor. Defne’nin kendisi için yazdığı kitapla ilgili şöyle konuşuyor: “Defne tatlı yememem için büyük uğraşlar veriyordu ama benim için bir kitap yazmış olması beni tam anlamıyla büyük bir şoka soktu ve elbette tarif edilemez bir mutluluk yaşattı. Şeker ve un olmadan yapılanları beğendim. Şu ana kadar denediklerimin hepsi çok güzeldi. Şekerli ve unlu tatlıları azalttım. Tamamen kesmeye de çalışıyorum.”

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr