Teknoloji şirketi Apple, 2016 mali yılının ilk çeyreğinde 18,4 milyar dolar net kar açıkladı. Bu rakam ile Amerikan tarihinde en yüksek kar elde eden şirket rekorunu kırdı. Başka bir ifade ile Apple hisseleri 3,06 dolardan 3,28 dolara yükselmiş oldu. Geçen yılın aynı döneminde 18 milyar dolar net kar açıklanmıştı. Teknoloji şirketi, 26 Aralık 2015’te biten ‘2016 ilk çeyrek’ gelirlerini açıkladı.

Şirket, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,7 artışla 75,9 milyar dolara çıktı. Bir önceki yılın aynı döneminde 74,6 milyar dolar açıklamıştı. Şirketin brüt kar marjı geçen yıla göre yüzde 39,9’dan yüzde 40,1’e yükselirken, ilk çeyrek satışlarının yüzde 66’sı uluslarası piyasalarda gerçekleşti. Şirketin ürün satışları 13 yıldan sonra ilk defa düştü.

IPHONE SATIŞLARI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

Amerikan şirketinin en önemli gelir kaynaklarından iPhone satışları büyük hayal kırıklığına sebep oldu. Buna göre ilk çeyerek iPhone satışları yüzde 1 artışla 74,8 milyon seviyesinde kaldı. Geçen yılın aynı çeyreğinde bu sayı 74,5 milyon olarak açıklanmıştı. iPhone 2007’den bu yana en düşük büyüme kaydetmiş oldu. Apple CEO’su Tim Cook iPhone kullancılarının yüzde 60’u hala akıllı telefonlarını yenilemediğine dikkat çekti. Cook, Apple’ın başarısında daha çok yenilikçi ürünlerin önemli rol oynadığını kaydetti.

Uzmanlar doların uluslararası piyasada değer kazanması ve Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın iPhone satışlarını etkileyen önemli etkenler olarak gösterildi. Apple'ın piyasaya sürdüğü iPhone 6s'in bazı teknoloji severlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı belirtildi.

Bunun yanında, iPad satışları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 azalarak 16,1 milyona ulaşırken, Mac bilgisayar satışları yüzde 4 düşerek 5,31 milyona geriledi.

Wall Street analistleri, Apple’ın Mac satışlarını 6 milyon olarak gerçekleşemini ön görüyordu. PC (bilgisayar) satışlarında genel düşüş yaşandığına dikkat çekti.

App Store, iCloud ve Apple Pay gibi hizmet satışları ise yüzde 26 artarak 6,05 milyar dolara yükseldi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr