Sağlık Bakanlığı, gereksiz antibiyotik kullanımının önünü almak için harekete geçti. Bakan Recep Akdağ, doktorların artık hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı testi ile karar vereceğini belirterek “Beta mikrobunu 5 dakika içerisinde tespit edebilecekleri hızlı beta testi temin ettik. Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek” dedi.

Akılcı Antibiyotik Kullanımı lansman toplantısında konuşan Akdağ, Türkiye’de antibiyotiklerin çoğu zaman gereksiz biçimde kullanıldığını, bu bakımdan OECD ülkeleri arasında en kötü durumda olduğumuzu söyledi. Türkiye’de polikliniğe başvuran her üç hastadan birinin antibiyotik kullandığını, bunun altı reçetede bir olmasının beklendiğini anımsatan Akdağ, gereğinden 2 kat daha fazla antibiyotik kullanıldığının altını çizdi. Antibiyotiklerin virüslere karşı etkisiz olduğunu belirten Akdağ, gereksiz kullanılan antibiyotiklerde alerjiye, karaciğerde, böbreklerde sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Boğaz kültürü

Bakan Akdağ, şöyle devam etti: “Boğaz kültürü alarak da beta tespit edilebilir ama o zaman alan bir işlem. Bu test sonucunda beta çıkarsa antibiyotik kullanmak lazım. Testin kullanımı konusunda hekimlere etkili eğitimler veriyoruz. Doktorların bilgisayarlarına beta mikrobunun klinik bulgularıyla ilgili yönlendirici bilgiler yükledik. Hızlı testlerin kullanımını Sağlık Bakanlığı’na ait kuruluşlarda gerçekleştiriyoruz. Özel sektör ve üniversiteler için de bunun gerekli olduğuna dair bir genelge yaptık. Cezalandırıcı bir tavır belki en son düşüneceğimiz şey.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr