Doç. Serhat Erkmen, “Biz Rakka operasyonunda ABD’lilerle ortak hareket edelim derken, kendimizi idlib’de Ruslarla beraber operasyonda bulduk” değerlendirmesi yaptı. Putin ile Erdoğan’ın ilan ettiği çatışmasızlık bölgeleri sürecine dair kritik noktalar arasında şunlar göze çarpıyor:

-Uçuş yasağı: BM’den karar çıkartabileceklerini düşünürlerse bu yola başvurmaları beklenirken, karar çıkmaması olasılığında resmi değil fiili bir uçuş yasağı uygulanması gündemde.

-Çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması: Çatışmasızlık bölgelerinin sınırlarının hazirana dek belirlenmesi bekleniyor. Ardından bu bölgelerde kontrol noktaları oluşturulacak. Bu süreçte muhalifleri kontrol etmek için, bu noktalardan geçişlerden elde edilecek kazançlar silahlı gruplara bırakılacak. Böylece muhaliflerin masadan kalkması önlenecek. Benzer şekilde rejim de kontrol noktalarını tutacak. Süreci gözlemlemek için de ülkeler gözlemci gönderecek. Örneğin, Suriye-Lübnan sınırında Lübnan’ın, Suriye-Türkiye sınırında Türkiye’nin gözlemciliği üstlenmesi bekleniyor. Öte yandan, Türkiye garantör ülke olarak ABD yerine Rusya ile birlikte hareket etmek zorunda kalacak ve Suriye’de yeniden Rusya’nın etki alanına girecek. Bu da koalisyonun, YPG öncülüğündeki SDG ile sürdürdüğü Rakka operasyonunun kapılarının Türkiye’ye tamamen kapanmasına yol açabilir.

-Birbirine kırdırma: Muhaliflerin kendi içinde çatışma olasılığı var. Bu da Doğu Guta’da olduğu gibi muhaliflerle Kaidecilerin birbirine girmesine yol açabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr