Ağırlıklı olarak yargı düzenlemerinden oluşacak paketin geleceğine Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir araya gelerek karar vermesi bekleniyor. Tatil sonrasında 3 liderin, bir zirveye gerek olmadan temsilcilerini görevlendirerek komisyonun pakette yer alacak maddelerin yazımını tamamlamaları talimatı da verebileceği kaydediliyor.

Üzerinde ilke olarak uzlaşmaya varılsa bile kaldırılmasına karar verilen Askeri Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’ne verdiği 2 üyeyi kimin seçeceği başta olmak üzere HSYK’nin üye yapısında belirleyici olacak makama kadar düzenlemelerin özünü oluşturan ayrıntılarda görüş ayrılıkları bulunuyor. AKP’nin yerel ve genel seçim ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin birer yıl arayla yapılması önerisine de muhalefet soğuk bakıyor. Muhalefet partileri, 3 seçimin birer yıl arayla yapılması durumunda 6 yılda bir 3 yılın seçimlerle geçeceği, erken seçim kararı alınması durumlarında ise daha büyük karışıklıklar yaşanmasının kaçınılmaz olacağını, böyle bir sistemin sıkıntılar yaratacağını düşünüyor. AKP’nin bu seçim takvimi önerisinin görüşmelerde tıkanmaya yol açabileceği ifade ediliyor.

10-15 maddelik paket

Edinilen bilgiye göre, komisyonun 10-15 maddelik bir anayasa paketi üzerinde uzlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. Askeri Yargıtay’ın kaldırılması konusunda genel bir uzlaşma oluşurken, Askeri Yargıtay’ın belirlediği Anayasa Mahkemesi’nin 2 üyesinin nasıl belirleneceği noktasında henüz bir karara varılamadı. AKP, 2 üyenin de Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesini önerirken, muhalefet partileri buna karşı çıkıyor. Aynı şekilde komisyonun ilk toplantılarında HSYK’nin Hâkimler Kurulu ile Savcılar Kurulu olarak ikiye ayrılması üzerinde duran komisyon üyeleri, HSYK üyeleriyle yapılan görüşmeler sonrasında da bu düşüncesinden vazgeçmiş gözüküyor.

HSYK’nin tek parça halinde kalması üzerinde genel bir uzlaşma sağlanmasına karşın üyelerin Meclis’te hangi çoğunlukla seçileceği üzerinde görüş ayrılığı bulunuyor. Tüm bu konular, liderlerle yapılacak görüşmelerin ardından netlik kazanacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr