TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, 3. maddenin görüşülmesi tamamlandı. Üçüncü madde için oylamaya geçildi. Oylama sırasında AKP ve CHP'li vekiller arasında yumruklu kavga çıktı. Meclis'te çıkan kavga sonrasında oturum yeniden başladı.3.madde yeniden oylanacak.

CHP'li vekil Tuncay Özkan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "AKP'liler kadın vekilimize saldırıp telefonunu gasp ederek bu görüntüleri silmek istedi! Başbakan ve M.Elitaş açık oy kullanırken yakalandı." dedi.

CHP'li Fatma Kaplan darp edildi

 

CHP'li Fatma Kaplan Hürriyet, yaşanan kavgayı" Günlerdir mücadele veriyoruz, o rahatsız ediyor rejimi yıkmak isteyen vatan hainlerini. AKP’li Elitaş bana saldırdı. Beni niye çekiyorsun diyerek benim üzerime yürüdü. Telefonu elimden aldı AKP’li vekillerden birisi. Orada karıştı ortalık. Her zamanki fiili

Meclis'te anayasa değişiklik teklifi oylamasında kavga anı

 

Anayasa değişikliği teklifinin üçüncü maddesi seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini öngörüyor.

3'üncü maddeden sonra bugün görüşülmesi planlanan 4'üncü madde cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda ve 5 yılda bir yapılmasını içeriyor.

316 AKP milletvekilinin imzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve partili cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği teklifi dün yapılan oylamanın ardından  madde madde görüşülmeye başlandı. Pazartesi saat 15:00'da görüşülmeye başlanan 1.madde için oylama sona erdi. 

Yargı bağımsızlığı için yapılmak istenen düzenlemeyi içeren 1. maddenin oylamasına 484 milletvekili katıldı. 347 milletvekili kabul oyu kullanırken, 132 milletvekili ret oyu kullandı. 2 milletvekili çekimser kalırken 1 oy geçersiz sayıldı.

Teklifin birinci maddesi şöyle:

7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Teklifin 2. maddesi 343 oyla kabul edildi

TBMM'deki anayasa teklifinin 2. maddesi 343 oyla kabul edildi. Oylamada 133 ret, 1 çekimser, 2 boş ve 1 geçersiz oy çıktı. 

Teklifin ikinci maddesi şöyle:

Teklifin ikinci maddesinin kabulü ile milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak.

Meclis'te sürpriz görüşme... Kılıçdaroğlu'ndan Yıldırım'a: Bu teklifi çekseniz ortam yumuşar

CEP TELEFONUYLA ÇEKİM GERGİNLİĞİ

TBMM Katip Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'nin kabinlerin yanında cep telefonuyla oy verme işlemini görüntülemesine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. 

Bazı AKP ve CHP milletvekilleri arasında kısa süreli gerginlik yaşanırken, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da Hakverdi'yi, yaptığının bir divan üyesinin gizliliği ihlal etmesi anlamına geldiğini belirterek, uyardı.

CHP milletvekillerinin oy verme işlemini cep telefonları ile görüntülemeleri tartışmalara yol açtı. CHP Grup Başkanvekilleri gerginliği önlemek için partilerinin milletvekillerine çekim yapmamaları konusunda uyarıda bulundu. 

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oylarını kullanırken, beraberlerindeki milletvekilleriyle fotoğraf çektirdi. 

Başbakan Yıldırım, oy tasnifi sırasında AKP sıralarında oturarak, partisinin milletvekilleriyle sohbet etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr