ANAP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada “Demokratik cumhuriyete dayalı hiçbir sistemde bir insana bu kadar yetki verilemez. Türkiye’nin böylesine ucube bir sisteme asla ihtiyacı yoktur” görüşü dile getirildi.

Mevcut parlamenter sistemde de birtakım eksiklikler ve aksaklıklar olduğu ifade edilen açıklamada, “Siyasi Partiler Kanunu, seçim sistemi ve kuvvetler ayrılığını garanti altına alacak yasal düzenlemelerle mevcut sistemi çok daha akılcı, adaletli ve demokratik bir zemine oturtabilirsiniz” denildi.

‘Mesele Erdoğan değil’

Açıklamada, toplumun başkanlık sistemi yerine meseleye “Tayyip Erdoğan başkan olsun mu olmasın mı” noktasından baktığının ve bu tutumun ise yanlış olduğu belirtilerek, “Oysa mesele Tayyip Erdoğan meselesi değil. Biz sistemin kendisini tartışamadık bir türlü” ifadesi kullanıldı.

Demokratik zemine oturan; şeffaf, denetime açık, hesap verebilir ve hesap sorulabilir bir başkanlık sisteminin Türkiye için faydalı olabileceğine de yer verilen açıklamada, AKP ve MHP işbirliği ile ortaya konan tasarının demokratik normlara uymadığı ifade edildi.

Milliyet'in haberine göre, açıklamada, demokratik cumhuriyete dayalı hiçbir sistemde bir insana bu kadar yetki verilemeyeceği vurgulanarak, “Türkiye’nin böylesine ucube bir sisteme asla ihtiyacı yoktur. Bütün eksikliklerine rağmen bugünkü parlamenter sistem, önümüze konan bu ucubeden çok daha iyi, çok daha emniyetli sistemdir” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr