Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, Türkoğlu Şube Müdürlüğü ekiplerince kazı esnasında bulunan ve Maraşfili adıyla anılan fil çenesine ait olduğu düşünülen kemikleri, incelemeye alındı.

Arkeofili'de yer alan habere göre, Beyoğlu Mahallesi’nde yapılan çalışma sırasında bulunan çene kemiği, 25 santimetre genişliğinde, 24 santimetre yüksekliğinde ve 8 santimetre kalınlığında.

Daha önce de aynı bölgede çıkarılan Maraşfili iskeletleri, bulunan bu çene kemiğinin Elephas Maxima Asurus türüne ait olduğunu destekliyor. 2015 yılında bir vatandaş, aynı bölgede tarlasını sürdüğü sırada mamut kemiklerine rastlamıştı. Bölgede sürekli olarak tesadüfen bulunan mamut kemiklerine rağmen bilimsel çalışmalar yapılmıyor.

MARAŞ FİLİ

Afrika’dan kalkıp Antarktika ve Avustralya dışında, hemen hemen dünyanın bütün doğal, yaşanabilir, karasal alanlarına yayılan Maraş Fili’nin (Elephas maxima asurus) boyu 6 m’ye, ağırlığı ise 5 tona  yaklaşmaktadır. Anadolu’da yaşadığı bilinen en büyük canlılardan biridir aynı zamanda. Türkiye’deki paleontolojik kalıntılarına Kahramanmaraş, Amik Ovası, Erzurum ve Ankara ‘da rastlanmıştır. Literatürde Maraş Fili olarak geçmesinin nedeni ise bütün gövdeyi oluşturacak kalitede korunmuş birçok iskeletin sadece Maraş’ta çıkarılmasıdır.

Anadolu’da nesli çok değil birkaç bin yıl önce meteorlar ya da dondurucu soğuklardan değil insanoğlunun yaşam alanlarını sınırlandırması sonucu tükenmiştir. Maraş Fili’nin hikâyesi gerçekten trajiktir. Fillere can verecek kadar önemli bir yaşam kaynağı olan  Gâvur Gölü, 8000 yıl önce bölgedeki Domuztepe’ye insan yerleşimiyle tahrip olmaya başlamıştır. Muhtemelen bu sürecin sonunda yaşam alanı daralmaya başlayan Maraş Fili, bugün hala akraba türleri Asya’da yaşamını sürdürse de, tarih sahnesinden 2000-3000 yıl önce silinmiştir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr