Demokrasi için Birlik Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen ‘Hayır Kervanı’, referandumda ‘Hayır’ kampanyası için il il Anadolu’yu geziyor.

‘AKP’nin kalesi’ olarak nitelendirilen illerde; sanılanın aksine oyların ‘Hayır’ olduğunu, baskıdan dolayı dillendirilemediğini bildiren katılımcılar, “Gönüllerde ‘Hayır’ dillerde ‘Evet’ var. Anadolu korktuğumuz gibi değil. Anadolu insanının sadece bilgilendirmeye ihtiyacı var” yorumu yaptı. Demokrasi İçin Birlik Platformu, referandum için ‘Hayır’ kampanyasına devam ediyor. Platformun çağrısıyla bir araya gelen ‘Hayır Kervanı’, Ankara’nın mahallelerinden yola çıkarak Beypazarı, Polatlı, Kırıkkale, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Karabük, Bolu, Çorum’u gezdi. ‘AKP’nin kalesi’ olarak nitelendirİlen ve ‘Hayır’ın sesinin bastırıldığı bölgelere giden ‘Hayır Kervanı’nın son durağı ise Kastamonu ve Çankırı. 20 ile 80 yaş arasındaki katılımcıların oluşturduğu ‘Hayır Kervanı’, Anadolu’da 2 bin 400 kilometre yol kat etti.

‘Hayır Kervanı’nın katılımcıları referandum sürecindeki çalışmalarını Cumhuriyet’e değerlendirdi. Başkanlık sistemiyle ilgili bilgilendirme yapmak için il il dolaşanlardan Köksal Şahin, kendileri için “Ateşe su taşıyan karıncalar” nitelendirmesi yaparak “Evet’ oyuyla AKP oyları özdeşleştiriliyor ama durum öyle değil. 15 Temmuz sonrası insanlar, komşularından akrabalarından dolayı mağduriyet yaşamış. Oluşan mağduriyetle AKP tabanının da ‘Hayır’ diyeceğini gördük. Özellikle MHP tabanından ciddi bir ‘Hayır’ sesi çıkıyor” dedi.

‘AKP’nin kalesi’ olarak nitelendirilen şehirlerde ‘Hayır’ çalışması yapmanın ‘Don Kişotluk’ olacağını düşünerek yola çıktıklarını söyleyen Tarık Ceyhan ise, “En çekindiğimiz yerlerde bile çok büyük kesimin ‘Hayır’ diyeceğini gördük. Yolumuzu çeviren, elimizi sıkan, sarılan insanlar oldu. Anadolu’da beklediğimizin üstünde bir ‘Hayır’ rengi var. İç Anadolu’nun seçim sonuçlarındaki sapsarı görüntüsü yerine parçalı bir görüntü olacağını düşünüyorum” dedi. Gezdikleri illerde özellikle esnafın baskıdan dolayı ‘Hayır’ oyu vereceğini açıklayamadıklarını anlatan Ceyhan, “Hayır bildirisini alamam. Görürlerse sıkıntı yaşarım’ diyenler oldu. Gönüllerde ‘Hayır’ dillerde ‘Evet’ var” yorumu yaptı.

‘Sandığa güven yok ’

Referandum çalışması için çıktıkları yolun ardından daha umutlu olduğunu belirten Meral Güler, “Özellikle gençlere ‘Geleceğiniz için sandığa gidin’ dedik. İnsanlar sandığa güvenmiyorlar. ‘Gitsek ne olacak, istediklerini çıkarırlar’ diyenler çok oldu. O yüzden ‘sandığa gitmelerini gerektiğini anlattık” dedi. İktidar olmak isteyen partilerin ‘Hayır Kervanı’ çalışması gibi bir çalışma yapması gerekliliğini anlatan Güler, “İnsanlara tek tek dokunmak lazım, bilgilendirmek lazım. Sadece büyük şehirler değil, Anadolu’yu da işin içine katmak gerek. Atatürk, Cumhuriyet’i Anadolu örgütlenmesiyle kurdu. Bu çok önemli bir şey” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr