2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan Sivas Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulduktan bir hafta sonra hastanede son nefesini veren Türk şiirinin güçlü sesi adına verilen Metin Altıok Şiir Ödülü’nün 9’uncusu, Tuğrul Tanyol’un oldu. Ödülün Tanyol’a takdimi için önceki gece İstanbul Şişli’deki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde bir tören düzenlendi. Törenin sunuculuğunu her yıl olduğu gibi “bir kız çocuğu heyecanıyla” Zeynep Altıok üstlendi. “Benim için her zaman olduğu gibi, yılın kalp durmasına çeyrek kala olduğum en heyecanlı günü” sözleriyle açılış konuşmasına başlayan Altıok, o günün aynı zamanda yayıncı İlhan Erdost’un 36 yıl önce Mamak Cezaevi’nde dövülerek öldürülüşünün yıldönümü olduğunu da hatırlatarak, Erdost’a “devrimci bir selam” gönderdi: “Onların aydınlığı bizi bugünlerin karanlığından kurtaracak, inanıyorum.”

Ardından Kırmızı Kedi Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İlknur Özdemir çıktı kürsüye. Sivas Katliamı’nın üzerinden 23 yıl geçmişken faillerin unutturulduğunu ama acıların unutulmadığını vurgulayan Özdemir konuşmasında tutuklu bulunan Cumhuriyet Kitap eki yayın yönetmeni Turhan Günay ve diğer tutuklu gazeteci ve yazarları andı: “Gelecek yıl umarım eksiksiz buluşabiliriz. Davetli olmasına rağmen aramızda bulunamayan edebiyat dostu, Cumhuriyet Kitap’ın yayın yönetmeni sevgili Turhan Günay’ı anmak istiyorum. Bir an önce aramıza dönmesini diliyorum. Aynı dileğim tutuklu ve gözaltındaki diğer gazeteci ve edebiyatçı dostlarımız için de geçerli”

Buruk buluşma

Özdemir’in sözleri üzerine tekrar mikrofonu alan Altıok ise şunları ifade etti: “Bu yılki buluşmamız buruk oldu. Çünkü her yıl burada bizimle olan dostlarımızın birçoğu bu kez tutsak ya da ağır bedellerle boğuşmak durumundalar. Onları dayanışmayla, direniş gücüyle anıyor, bizimle olduklarını biliyoruz.Seneye hep birlikte olacağımıza inanıyoruz"

Altıok şiiri okudu

Gecede Tuğrul Tanyol ödülünü Zeynep Altıok, Kırmızı Kedi Yayınları sahibi Haluk Hepkon ve Sivas Katliamı’nda can veren şair Behçet Aysan’ın kızı, yazar ve şair Eren Aysan’ın elinden aldı. Ömer Yavuz’un Metin Altıok desenlerini üç boyutlu hale getirerek hazırladığı ödül heykelciğini alan Tuğrul Tanyol ise konuşmasında şunları ifade etti: “Öncelikle teşekkür ediyorum. Bu ödülün benim için anlamı var. 70’li yılların ortalarında, yoğun şekilde şiir okumaya başladığım dönemde açıkçası şair beğenmekte zorlanıyordum. Kitabı çıkan herkesi şair zannediyordum. O arada üç kitabını okuduğum bir şairin bir berrak su gibi o dönemin şiiri içinden aktığını fark ettim. Öncelikle ‘Yerleşik Yabancı’yı, sonra ‘Kendinin Avcısı’nı, daha sonra ‘Gezgin’i okudum. Dönemin içinden fırlayan farklı sesti Metin Altıok şiiri. Birdenbire beni kucakladı, çok sevdiğim bir şair haline geldi. Cemal Süreya vefat ettiğinde adına bir ödül oluşturmuştuk. Jüride ben de vardım. İlk ödülü de Metin Altıok’a vermiştik. Şimdi de ben onun ismini taşıyan ödülü aldım” dedi. Tanyol konuşmasına, Altıok’un “Küçük Tragedyalar”ından “Öndeyiş” adlı şiiri okuyarak son verdi. Tuğrul Tanyol “Gelecek Günlerin Şarabı” kitabıyla Attila İlhan Şiir Ödülü’nün de bu yılki sahibi olmuştu.

Cumhuriyet’e ziyaret

Gece, Nevzat Karakış ve İlhan Erdost’un oğlu Cem Erdost İleri’nin yer aldığı ekibinin verdiği konserin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Nevzat Karakış ve ekibinin gazetemize dayanışma ziyaretiyle son buldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr